GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

7 lucruri interesante despre limbi străine care te vor uimi

7 lucruri interesante despre limbi străine care te vor uimi

Viitorul modului în care vom comunica este o sursă de dezbateri aprinse – iată părerea noastră dacă ești curios – dar orice va fi, haide să vedem și să apreciem diversitatea uluitoare și unicitatea celor aproape 7000 de limbi vorbite de oameni.

Iată șapte aspecte lingvistice care te vor surprinde:

1. Limba bască este un mister

Limba vorbită de aproximativ 700.000 de oameni în Țara Bascilor, un mic teritoriu la sud de Franța aparținând Spaniei, este atât de diferită și nu are legătură cu nicio altă limbă, încât experții nici măcar nu sunt siguri de unde provine. Cu toate acestea, se crede că este atât de veche încât precede toate celelalte limbi europene.

2. Există o limbă cu doar 12 litere

Oamenii de pe insula Bougainville, lângă Papua Noua Guinee, vorbesc o limbă care are doar 12 litere, așa că îmi imaginez că nu este foarte distractiv pentru ei să joace Scrabble (sau poate că le este foarte ușor).

3. Distribuția literelor la Scrabble este foarte diferită între limbi

Că tot veni vorba despre Scrabble, distribuția pieselor în versiunile internaționale ale jocului de masă ne spune multe despre modul în care funcționează acele limbi: de exemplu, în Polonia, a cincea cea mai întâlnită piesă este Z, în timp ce în limba finlandeză pe locul trei în rândul pieselor sunt T și N.

Între timp, în slovenă și catalană, E este piesa pe care o vei găsi cel mai mult – la fel ca în versiunea originală în engleză.

4. Cele mai multe limbi vs cele mai multe cuvinte

Papua Noua Guinee este țara cu cele mai multe limbi, însumând 840. Între timp, limba engleză are cele mai multe cuvinte - aproximativ 750.000 (cu altele noi adăugate în fiecare săptămână).

5. Statele Unite ale Americii nu au o limbă oficială

În ciuda faptului că engleza este prima limbă a multor americani – ca să nu mai vorbim de limba afacerilor, mass-mediei și politicii – nu este de fapt limba oficială a Statelor Unite. De ce? Pentru că nu există una: în ciuda faptului că este limba dominantă de când continentul a fost colonizat în anii 1600, nu a fost niciodată declarată legal limba națională.

6. Engleza și franceza sunt peste tot

Engleza este predată în fiecare țară din lume – dar știai că și franceza se predă în fiecare țară? În ciuda acestui fapt, chineza manderină este cea mai vorbită limbă din lume.

7. Există un cuvânt pentru ‘vorbirea gemenilor’

Uneori, gemenii vorbesc propriul limbaj inventat, mai ales când sunt tineri, și există un cuvânt pentru asta - se numește criptofazie, cuvânt ce sună ca o plimbare într-un parc tematic de Halloween.

Studiază o limbă străină cu EFAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe