GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

De ce investitiile in abilitatile tale lingvistice sunt cel mai bun lucru pe care il poti face pentru cariera ta

De ce investitiile in abilitatile tale lingvistice sunt cel mai bun lucru pe care il poti face pentru cariera ta

Nu este un secret că vorbirea fluentă a unei a doua limbi te poate ajuta să progresezi în carieră. Efortul de a stăpâni limba engleză – lingua franca globală – sau o altă limbă, poate fi piatra de temelie de care ai nevoie pentru a face saltul de la junior la management sau chiar la nivelul executiv.

Deschide uși – pentru persoane și pentru țări

Una dintre modalitățile principale prin care bilingvismul sau multilingvismul îți poate stimula cariera este îmbunătățirea instantanee a șanselor de a face afaceri sau de a găsi un loc de muncă la nivel internațional.

Abilitățile lingvistice deschid literalmente uși pentru noi oportunități. Vorbirea mai multor limbi te ajută să înțelegi mai bine piața globală, precum și să înțelegi dorințele și nevoile clienților, furnizorilor și partenerilor internaționali. Capacitatea de a conversa direct previne neînțelegerile potențial costisitoare și îmbunătățește acuratețea; de asemenea, economisește costurile de traducere.

La nivel național, studiile au arătat că, în țările în care o proporție mare a forței de muncă vorbește o a doua limbă, un procent mai mare din Produsul Intern Brut (PIB) provine din comerțul internațional. Acest lucru este valabil în special în cazul Elveției: ca urmare a naturii multilingve a țării – germana, franceza și italiana sunt limbi oficiale și sunt vorbite frecvent – se estimează că multilingvismul reprezintă acum până la 10% din PIB-ul țării.

Țările monolingve care nu încurajează învățarea limbilor la o vârstă fragedă – Marea Britanie, de exemplu – pot rata oportunitățile internaționale și pot pierde veniturile potențiale, în ciuda avantajului englezei native. Un studiu din Marea Britanie sugerează că lipsa cunoștințelor de limbi străine a Marii Britanii costă economia sa până la 48 de miliarde de lire sterline (80 de miliarde de dolari) pe an.

Îți crește potențialul de câștig

Companiile văd corelația dintre angajații bilingvi sau multilingvi și creșterea pe piețele internaționale, așa că sunt dispuși să investească în angajarea de personal cu abilități lingvistice solide.

Un studiu din SUA estimează că angajații bilingvi câștigă cu până la 3.000 USD pe an mai mult decât persoanele monolingve. Un al doilea studiu din SUA a publicat concluziile conform cărora învățarea limbii germane poate crește veniturile cu până la 3,8% în SUA, deoarece, deși limba germană se vorbește rar, Germania este un jucător cheie pe piețele europene.

Și nu se oprește aici; Euro London, o agenție de recrutare din Marea Britanie specializată în limbi străine, estimează chiar că a fi bilingv îți poate crește salariul cu până la 15%.

Te face un comunicator mai eficient

A fi bilingv sau multilingv te diferențiază. Cunoștințele lingvistice sunt râvnite de angajatorii care doresc să dezvolte o afacere competitivă și sunt căutate atunci când susții interviuri pentru următorul pas în cariera ta.

Fluența unei a doua limbi te poate ajuta să îți asiguri un loc de muncă respectat la o firmă internațională importantă. Studiile americane au arătat că cererea de angajați bilingvi s-a dublat în ultimii cinci ani și că aproape 40% dintre companiile din SUA intenționează să angajeze personal bilingv. Atunci când intervievatorii se confruntă cu candidați la fel de calificați, ei se arată mai mult interesați de angajarea candidatului bilingv.

Totul se reduce la o comunicare eficientă. Cunoașterea unei a doua limbi te ajută să îți lărgești eficient rețeaua de cunoștințe, îți permite să profiți la maximum de oportunități și să începi conversații potențial profitabile - atât pentru tine, cât și pentru afacerea ta.

Și nu este vorba doar despre rezultatul imediat; să poți conversa în limba nativă a națiunii gazdă în timpul pauzelor este considerat respectuos și ajută la construirea unor relații mai bune pe termen lung.

În plus, s-a demonstrat că vorbirea mai multor limbi crește abilități precum o minte deschisă, empatia și creativitatea: toate importante pentru succesul și progresul în carieră, indiferent de nivelul tău.

Te face un lider mai bun

Aceste abilități devin și mai importante atunci când vorbim de roluri de management. Indicele anual de competență a limbii engleze EF a arătat că angajații cu abilități mai bune de limba engleză sunt promovați mai des.

Este necesar un element de înțelegere a culturii atunci când stăpânesc o nouă limbă, astfel încât managerii care vorbesc mai multe limbi sunt adesea mai capabili să relaționeze cu colegii și să comunice mai eficient - o abilitate esențială atunci când au în echipă angajați din culturi și medii diferite.

Pe măsură ce urcăm pe scara executivă, importanța abilităților de comunicare devine și mai pronunțată. Interesant este că directorii tind să vorbească engleza mai prost decât angajații de la nivel de conducere; îmbunătățirea abilităților de limba engleză ar fi, prin urmare, deosebit de importantă pentru cineva care conduce o echipă de oameni care s-ar putea să vorbească engleza mai bine decât ei.

Te face pregătit pentru viitor

După cum arată raportul EF EPI, un nivel ridicat de cunoaștere a limbii engleze se corelează cu un PIB mai mare, un venit mediu mai mare și inovație la nivel național. Într-adevăr, țările cu abilități lingvistice mai solide – în special în limba engleză – sunt mai puternice și mai conectate la nivel global.

Dar acest lucru este valabil și la nivel individual: nu numai că viitorul muncii este internațional, dar abilitățile lingvistice puternice, împreună cu abilități puternice de comunicare, precum și înțelegerea modului de a depăși diferențele culturale vor deveni și mai importante într-o lume unde roboții și inteligența artificială preiau sarcini de automatizare și orice lucru care nu necesită conexiune umană, creativitate și înțelegere.

Investește în abilitățile tale lingvistice la târgul virtual EFAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Testează-ți engleza în câteva minute

Află mai multe