GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

5 motive importante pentru care engleza britanica si cea americana suna atat de diferit

5 motive importante pentru care engleza britanica si cea americana suna atat de diferit

Chiar dacă îi spunem generic engleză, putem observa imediat diferențe atunci când auzim pe cineva din SUA vorbind cu cineva din Marea Britanie. Totul, de la punerea unui z peste tot până la cuvinte care sunt scrise la fel, dar care sună complet diferit atunci când le spui – există un întreg ocean de diferențe lingvistice (plus un ocean real) între cei doi principali jucători anglofoni ai lumii. Însă nu te teme! Dacă înveți limba engleză la Londra și vrei să știi ce îți diferențiază accentul de cel al prietenului tău care învață la New York, iată ce trebuie să afli.

**1. Engleza americană este mai veche

**

Acest lucru nu este ceva ce ar trebui să-i spui unui britanic, pentru că Anglia este țara care a dat naștere Americii așa cum o cunoaștem astăzi – dar acest fapt este adevărat. Când primii coloniști au plecat din Anglia în America, au luat cu ei limba comună la acea vreme, care se baza pe ceva numit vorbire rhotică (când pronunți sunetul r într-un cuvânt). Între timp, în orașele bogate din sudul Marii Britanii, oamenii din noile clase superioare doreau o modalitate de a se diferenția de toți ceilalți, așa că au început să-și schimbe discursul rhotic într-un sunet r moale, spunând cuvinte precum iarnă ca „win-tuh”. în loc de „win-terr”. Desigur, acești oameni erau stilați și toată lumea dorea să-i copieze, așa că acest nou mod de a vorbi – la care britanicii se referă acum drept Pronunție Primită – s-a răspândit în restul sudului Angliei. Acest lucru explică de ce multe locuri din afara sudului Angliei au încă pronunția rhotică în cadrul accentelor lor regionale. Practic, dacă vorbești engleza din Londra, sună mai elegant.

**2. Engleza britanică seamănă cu franceza

**

Franceza a influențat engleza în mai multe moduri decât ar dori să admită vorbitorii de engleză. Prima dată a fost când William Cuceritorul a invadat Marea Britanie în secolul al XI-lea (mai multe despre istoria englezei aici), aducând franceza normandă cu el și făcând-o limba uzuală – folosită în școli, tribunale, universități și clasele superioare. Nu a rămas, ci a evoluat în limba engleză mijlocie, care era o combinație a tuturor influențelor lingvistice din acea vreme. A doua oară a fost în anii 1700, când a devenit la modă în Marea Britanie să folosești cuvinte și ortografie în stil francez. Desigur, americanii își trăiau deja viața peste Atlantic și nu au luat parte deloc la acest trend. Acesta este motivul pentru care engleza britanică are mai multe asemănări lingvistice cu franceza decât engleza americană și explică, de asemenea, obsesia noastră pentru croissante. Sau poate doar a mea.

**3. Ortografia americană a fost inventată ca o formă de protest

**

Dicționarele americane și britanice sunt foarte diferite, pentru că au fost compilate de doi autori foarte diferiți, cu două perspective foarte diferite asupra limbii: dicționarul din Marea Britanie a fost compilat de savanți de la Londra (nu de la Oxford, dintr-un anume motiv) care au vrut să colecteze toate cuvinte englezești cunoscute, în timp ce cel american a fost făcut de un lexicograf numit Noah Webster. Webster a vrut ca ortografia americană să fie nu numai mai simplă, ci și mai diferită de cea din Marea Britanie, ca o modalitate prin care America își arăta independența față de fosta stăpânire britanică. A renunțat la litera u din cuvinte precum culoare (colour) și onoare (honour) – care se dezvoltaseră din influența franceză în Anglia – pentru a le face în schimb culoare (color) și onoare (honor). El a făcut același lucru cu cuvintele care se termină în –ise pentru a le face –ize, pentru că el credea că ortografia engleză americană ar trebui să reflecte felul în care au fost spuse. În plus, z este o literă mult mai cool de scris, de acord.

**4. În engleza americană se renunță complet la cuvinte

**

Uneori, există diferențe în engleza americană care nu au sens pentru vorbitorii de engleză britanică – cum ar fi atunci când americanii elimină verbe întregi dintr-o propoziție. Când o persoană americană îi spune cuiva că îi va scrie o scrisoare, ea spune „Le voi scrie” (“I’ll write them”). Când întrebi un american dacă vrea să meargă la cumpărături, ar putea spune „Aș putea” (“I could”). În Marea Britanie, aceste răspunsuri ar suna foarte ciudat, deoarece am spune „Îți voi scrie” (“I’ll write to you”) și „Aș putea merge” (“I could go”). Renunțarea la verb ar putea fi pentru că americanii vor să spună lucruri mai repede sau poate pentru că britanicilor le place să explice exact ceea ce spun. Nimeni nu are neapărat dreptate aici, dar dacă ar fi să declarăm un câștigător ar fi engleza britanică, pentru că, sincer, modul american nu are sens. Nu că aș fi părtinitor.

**5. Cele două forme de engleză au împrumutat cuvinte din limbi diferite

**

Este clar că engleza britanică și cea americană au evoluat diferit dacă luam în considerare influențele culturale care l-au afectat pe fiecare în mod independent și modul în care au împrumutat cuvinte din acele limbi. Din anumite motive, acest lucru este foarte comun cu cuvintele pentru mâncare: exemplele includ coriandru: coriander (britanic, derivat din franceză) și cilantro (american, derivat din spaniolă), și vinete: aubergine (britanic, derivat din arabă) și eggplant (american, numit așa pentru că arată ca un ou violet). Există multe alte exemple, dar cel mai important lucru de reținut este să folosești cuvintele corect în țara în care studiezi. La urma urmei, nu vrei să le ceri britanicilor niște folie de aluminiu (aluminium foil) și să o pronunți aloo-minnum. Să nu deschidem acest subiect.

Învață engleză - britanică sau americană - cu noiAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe