GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Cum să îți îmbunătățești limba engleză vorbită: 8 sfaturi

Cum să îți îmbunătățești limba engleză vorbită: 8 sfaturi

Când întrebi elevii care învață o limbă străină care sunt obiectivele lor, aproape toți vor spune: „să îmi îmbunătățesc vorbirea”. Când studiezi în străinătate, te vei trezi că vorbești cu tot felul de vorbitori nativi – profesorul tău, angajații din restaurante, șoferii de taxi și proprietarul apartamentului pe care îl închiriezi, așa că este foarte important să te simți confortabil. La fel ca pentru îmbunătățirea scrierii în limba engleză, a ascultării sau a oricărei alte abilități, există tehnici pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți limba engleză vorbită într-un mod specific. Iată opt dintre preferatele noastre:

1. Vorbește, vorbește, vorbește

Să începem prin a spune că nu există o pastilă magică pentru a vorbi mai bine. Ar fi prea ușor, nu? Practic, cel mai bun mod de a vorbi mai bine este să vorbești! Exersează des și cu cât mai mulți oameni diferiți. Locuiești sau studiezi deja în străinătate? Profită de miile de vorbitori nativi din comunitatea ta imediată, cum ar fi prietenii tăi, familiile lor, colegii tăi de la serviciu, colegii de clasă, angajații de la cafenele, supermarket, oficiul poștal și alte locuri pe care le vizitezi. Dacă înveți în țara ta, mărește-ți timpul de practică întâlnindu-te cu colegii de clasă după curs, găsind un partener de schimb lingvistic sau alăturându-te unei comunități online de cursanți.

2. Reflectează asupra conversațiilor

După ce conversația ta s-a încheiat, acordă-ți un moment pentru a reflecta. Cum a mers? Cât crezi că ai înțeles? Cât de confortabil te-ai simțit cu acest subiect? Ai întâlnit cuvinte necunoscute? Simplul fapt că te-ai gândit la asta în acest fel îți va crește încrederea pentru data viitoare când vorbești (și îți va dezvălui lucruri la care să lucrezi, de exemplu vocabular pe care nu l-ai înțeles).

3. Ascultă și citește

Ai nevoie de cuvinte pentru a vorbi, nu? Ora de la clasă este excelentă pentru a învăța vocabular nou, dar există și alte moduri în care poți să ți-l îmbunătățești: vizionează filme, ascultă muzică, radio și podcasturi. Citește cărți, reviste și bloguri. Când asculți și citești, găsește expresii noi și interesante, termeni de argou și sinonime, notează acest material nou și caută explicații pentru orice cuvânt cu care nu ești familiarizat. Toate acestea îți vor oferi o bază mai largă pe care să o utilizezi data viitoare când exersezi.

4. Pregătește notițe

O parte a nervozității în jurul vorbirii este sentimentul de a nu ști ce să spui. Pentru a combate acest lucru, pregătește o foaie cu notițe. Te duci la doctor? Înainte de programare, verifică vocabularul legat de starea ta și câteva expresii comune de care probabil vei avea nevoie. Folosește tehnica înainte de a plăti o factură, de a mânca la restaurant, de a participa la interviuri de angajare, de a depune o plângere sau pentru orice altă situație care te-ar putea îngrijora.

5. Vorbește la telefon

Majoritatea oamenilor consideră conversațiile telefonice deosebit de dificile. De ce? Pentru că, la telefon, nu putem să observăm limbajul corporal al interlocutorului sau să-i vedem gura mișcându-se, ambele fiind instrumente care ajută cu adevărat comunicarea. Pentru a te simți mai încrezător la telefon, începe puțin câte puțin cu conversații telefonice cu prietenii – apoi treci la apeluri mai dificile, cum ar fi a face o programare sau a cere informații. (Acesta este un moment minunat pentru a folosi sfatul 4 și a pregăti o listă de întrebări și un vocabular util care să te ajute în timpul apelului!)

6. Înregistrează-ți vocea

Știm, știm – celor mai mulți oameni nu le place să-și audă vocea înregistrată – dar este de fapt o modalitate extrem de benefică de a-ți îmbunătăți vorbirea! Dacă te auzi pe bandă, vei descoperi lucruri de care s-ar putea să nu-ți dai seama (poate că ai tendința să vorbești repede când ești emoționat, să înghiți „s-urile” sau să mormăi). Pe de altă parte, ai putea fi plăcut surprins să auzi că vorbirea ta este mult mai bună decât credeai! Poți duce înregistrarea profesorului tău sau unui prieten vorbitor nativ și îi poți cere acestuia să îți ofere feedback.

7. Învață mai degrabă expresii decât cuvinte individuale

Un alt sfat pentru a-ți crește fluența este să vorbești folosind o varietate de expresii, mai degrabă decât cuvinte individuale. (Probabil că faci asta tot timpul în limba ta maternă.) În loc să întrebi automat “Hello, how are you today?”, poți alege alte expresii precum “What’s up, man?” “Hey dude!” sau “How ya going, mate?” (Ai grijă totuși: unele expresii vor fi foarte informale și nu sunt ideale pentru anumite situații!)

8. Distrează-te

Să recunoaștem. Este mult mai ușor să înveți ceva nou atunci când te distrezi. Prostește-te atunci când exersezi vorbind cu tine atunci când ești singur, cântând cu voce tare melodii populare în limba engleză, făcând exerciții de dicție (Încearcă expresiile dificil de pronunțat în limba engleză) sau rostind „discursuri improvizate” de un minut pe teme alese aleatoriu (cum ar fi precum șerpi, cafea, India sau subiecte precum „Dacă aș conduce lumea, aș…”, „Trei fapte surprinzătoare despre mine” sau „Care a fost primul, oul sau găina?”). Practică grozavă și distracție grozavă, amuzantă.

Cea mai rapidă cale către fluență este să studiezi în străinătate cu noiAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe