GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Cum să sărbătorești Crăciunul în Emisfera Sudică (și de ce toată lumea ar trebui să încerce o dată)

Cum să sărbătorești Crăciunul în Emisfera Sudică (și de ce toată lumea ar trebui să încerce o dată)

Departe de a se înfofoli în jachete calde de iarnă, în luna decembrie, locuitorii Emisferei Sudice se îmbracă în pantaloni scurți și tricouri. Da, Crăciunul în sud este altceva – dar la ce te poți aștepta cu adevărat? Pentru a te ajuta să îți imaginezi cum este să schimbi zăpada cu soare și budinca cu creveți, am adunat ceea ce ne place cel mai mult la „sezonul rece” de sub Ecuator.

Australia

„Crăciunul unde cresc copaci de gumă, nu este îngheț și nu este zăpadă”, spune o melodie de vacanță australiană – și chiar este adevărat! Dacă ai norocul să petreci sărbătorile în Australia, împachetează protecție solară suplimentară și pregătește-te pentru alte trei delicii: fructe de mare, salate și sport. Deși este neobișnuit să mănânci o masă caldă, nu vei muri de foame. Australienii au tendința de a se răsfăța cu platouri cu fructe de mare, pește, curcan și șuncă, pavlova și, bineînțeles, un pahar cu spumant răcoritor. Curtea și piscina sunt părți importante ale zilei de Crăciun, copiii bălăcindu-se în apă pentru a încerca jucării noi, iar întreaga familie bucurându-se de un joc de cricket în curte. (La fel este și plaja; țărmurile din apropierea orașelor mari Brisbane, Sydney și Perth sunt pline de surprize de Crăciun pe 25 decembrie!) În ziua de Boxing Day (a doua zi după Crăciun), australienii pot vâna diferite articole la reducerile de Boxing Day, urmăresc Boxing Day Test (un meci de cricket între Australia și o altă echipă națională), merg la film pentru a prinde o nouă lansare sau doar se relaxează după excesul zilei de Crăciun.

Noua Zeelandă

Kiwii, ca și australienii, au norocul să poată sărbători Crăciunul în aer liber. Copiii au o pauză lungă de vară în perioada sărbătorilor, ceea ce înseamnă că familiile pot face drumeții; explorează golfurile din jurul orașelor de pe malul apei, cum ar fi Auckland; merg cu cortul; și, bineînțeles, se bucură de una dintre locațiile preferate din emisfera sudică: plaja. În ceea ce privește ce să porți și să mânânci, nu uita de jandals (șlapi) și lasă loc pentru un prânz lung de după-amiază cu salate și fructe de mare pe 25 decembrie. Chiar dacă decorează pini în casele lor, neozeelandezii au propriul lor „pom de Crăciun”, Pōhutukawa, un copac nativ care înflorește cu flori roșii vibrante asemănătoare unui glob în timpul sărbătorilor.

Africa de Sud

„Cina” de Crăciun este mai degrabă un prânz de Crăciun, cu plăcinte umplute cu carne tocată și jambon glazurat, sau curcan, rață la cuptor, carne de vită pe grătar. De asemenea, poți încerca orez galben cu stafide, prăjituri cu înghețată și budincă malva. Este posibil ca toate aceste feluri de mâncare să fie savurate în aer liber, pe vreme caldă, în și în jurul orașului Cape Town.

America de Sud

Ca aproape în întreaga lume, sud-americanii fac schimb de cadouri, împodobesc pomi de Crăciun și se întâlnesc cu familia și prietenii. Copacul cumpărat din magazin este adesea însoțit de un pesebre (scena Nașterii Domnului) și este comună participarea la Misa del Gallo de la miezul nopții („Liturghia Cocoșului”, o referire la un cocoș despre care se spune că a cântat în noaptea de Crăciun). Unii angajatori le vor oferi angajaților lor un canestón de Crăciun, sau un coș, care conține produse esențiale, cum ar fi orez, zahăr, prăjituri și făină. Poate că cea mai mare diferență dintre țările vorbitoare de limbă engleză și spaniolă din emisfera sudică este că latinii își iau masa de Crăciun pe 24 decembrie și adesea sărbătoresc (oferă cadouri) până la Bobotează, pe 6 ianuarie.

În Ajunul Crăciunului, familiile și prietenii se vor uni la o masă plină cu mâncăruri europene precum curcanul și șunca, alături de alte feluri locale. Bolivienii fac picana (o supă picantă cu pui, carne de vită și porumb), în timp ce venezuelenii se bucură de hallacas (aluat de porumb umplut cu carne și învelit în frunze de banană), pan de jamón (pâine umplută cu șuncă și stafide) și dulce de lechoza. (un deliciu dulce făcut cu papaya și zahăr brun). Pe tot continentul, se poate servi și lechón (purcelul de lapte) sau familia se poate aduna în jurul unui grătar asado. O ceia de Natal braziliană (cina de Crăciun) nu ar fi le fel fără bile crocante de bacalhau (pește cod); farofa (făină de manioc prăjită cu bacon crocant); rabanadas (ca pâine prăjită, dar cu zahăr și sirop de porto condimentat în loc de sirop de arțar); plus nuci și fructe tropicale.

Sigur, zăpada, gerul și castanele prăjite sunt fermecătoare, dar nu subestima ceea ce se întâmplă sub Ecuator! Crăciunul în Emisfera Sudică este distractiv, în aer liber, plin cu feluri de mâncare deosebite, soare și bucurie. Ar trebui să încerci și tu într-o zi.

Vrei să călătorești și să înveți o limbă străină în Emisfera Sudică?Explorează destinațiile
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe