GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

10 lucruri pe care pariem ca nu le stiai despre Noua Zeelanda

10 lucruri pe care pariem ca nu le stiai despre Noua Zeelanda

Un tărâm minunat al hobiților, paradisul pasionaților de bungee jumping și gazda dansului haka dansat de echipa de rugby – trei lucruri pe care majoritatea oamenilor le știu despre cealaltă țară “Down Under”, Noua Zeelandă. Dar sunt multe alte aspecte care ies în evidență despre acest avanpost superb din colțul îndepărtat al globului nostru.

Iată 10 lucruri pe care probabil nu le știai despre Noua Zeelandă – felicitări dacă le-ai știut – și care probabil te vor face să vrei să-ți faci bagajele și să rezervi un zbor (lung) imediat:

1. Este “Țara norului lung și alb”

Numele Māori pentru Noua Zeelandă – Aoetaroa – înseamnă ‘țara norului lung și alb’. Există diverse explicații pentru acest nume, cele mai multe înrădăcinate în poveștile tradiționale Māori, dar toate legate cumva de ideea că orizontul din Noua Zeelandă este adesea acoperit de nori lungi și albi. Țara are, de asemenea, forma unui nor lung când este privită din spațiu (dar poate că asta este doar o coincidență).

2. Sunt mult mai multe oi decât oameni

Noua Zeelandă este o țară slab populată. Din punct de vedere geografic, este apropiată ca mărime de Marea Britanie, dar populația sa este de doar 4,47 milioane (comparativ cu cei 64 de milioane din Marea Britanie). Și mai mult – oile depășesc cu mult numărul oamenilor: Există aproximativ șase oi pentru fiecare om în Noua Zeelandă; este una dintre cele mai mari valori din lume.

3. Plajele nu sunt niciodată departe

Plajele din Noua Zeelandă sunt situate la nu mai mult de o excursie rapidă de o zi distanță - de fapt, nicio parte a țării nu se află la mai mult de 128 km de ocean - așa că poți schia ȘI face surf cu ușurință într-o singură zi.

4. A fost ultima frontieră pentru oameni

Oamenii – Homo sapiens, mai exact – au început în Africa, s-au mutat în Europa și Asia, America de Nord, Australia și, în cele din urmă, Noua Zeelandă, ajungând acolo abia acum aproximativ 800 de ani – adică cu zeci de mii de ani mai târziu decât majoritatea regiunilor lume. Oferă un sens complet nou noțiunii de izolare, nu-i așa?

5. Pe vremuri era gazda unei păsări gigantice

Dacă îți plac păsările mari, Noua Zeelandă este locul potrivit pentru tine. Deși dispărute, păsările uriașe Moa erau originare din Noua Zeelandă – aveau 3,6 metri înălțime și cântăreau 230 kg.

6. A pus bazele pentru drepturile femeilor

Cel mai îndepărtat colț al lumii a fost și cel mai progresist: Noua Zeelandă a pus bazele pentru drepturile femeilor cu mult înaintea unor țări precum SUA și Marea Britanie, și a devenit prima țară din lume care a acordat tuturor femeilor dreptul de vot în 1893.

7. Este un colț de rai pentru iubitorii de natură

Te gândești la Noua Zeelandă și probabil te gândești la natură. Nu numai că țara este plină de munți magnifici și plaje frumoase, dar mai mult de o treime din aceasta este de fapt constituită din rezervații naturale protejate, asigurând astfel că țara va rămâne pristină pentru deceniile următoare.

8. Este țara kiwi (oameni, păsări și fructe)

De ce oamenii folosesc atât de mult cuvântul “kiwi” când vorbesc despre Noua Zeelandă? Ei bine, se întâmplă să fie numele acelui fruct cu blană pe care îl cumperi de la supermarketul tău local (s-ar putea să fi și fost cultivat în Noua Zeelandă!), o pasăre originară din această țară ȘI o poreclă afectuoasă pentru oamenii aceleiași țări. Kiwi a fost mai întâi doar numele pentru o pasăre care nu zboară originară din Noua Zeelandă și a devenit numele fructului atunci când unii oameni de marketing și-au dat seama că numele său original - agrișă chinezească - nu se va vinde și l-au numit astfel după pasăre. De asemenea, a devenit un cuvânt argou pentru neozeelandezi, făcând totul și mai confuz!

9. Este locul în care lumea spune “bună dimineața”

Un mic oraș numit Gisborne este primul din lume care vede soarele răsărind peste orizont în prima parte a anului (după aceea, înclinarea planetei deplasează acest punct mai spre nord) – este la doar 496,3 km distanță de Linia International Date la 178° latitudine.

10. Este “celălalt Hollywood”

Unele dintre cele mai de succes filme din ultimii ani au fost filmate în Noua Zeelandă, de la trilogia Stăpânul Inelelor până la The Hobbit, King Kong, The Piano, The Last Samurai și Whale Rider. Natura uluitoare și localnicii creativi și relaxați îl fac un loc ideal pentru filmare.

Explorează Noua Zeelandă cu noiAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te