GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Cum sa iti incepi cariera de nomad digital

Cum sa iti incepi cariera de nomad digital

Ai absolvit universitatea – cu urcușuri, coborâșuri și toată incertitudinea. Acum este timpul să îți cauți un loc de muncă și să-ți începi cariera.

Dacă gândul la o navetă lungă într-un tren aglomerat pentru a lucra la un birou de la 9-5 în fiecare zi te face să izbucnești în plâns, nu te supăra. Datorită creșterii ofertelor de muncă flexibilă și a companiilor care angajează lucrători la distanță, cei care intră în forța de muncă au acum mai multe opțiuni și flexibilitate decât oricând.

Nomazii digitali profită de această schimbare și își instalează laptopurile pe o plajă frumoasă din Costa Rica, o cafenea șic din Paris sau într-unul dintre orașele istorice ale Croației. Continuă să citești pentru a afla cum să îți începi cariera ca nomad digital și să lucrezi și să călătorești în jurul lumii!

Sfaturi pentru începerea unei cariere

Ce joburi poți avea ca nomad digital?

Acum că angajatorii înțeleg că oferirea de flexibilitate angajaților crește productivitatea și retenția, a existat o schimbare uriașă către sprijinirea muncii dintr-o locație flexibilă – adică lucrul de oriunde. Deci, dacă nu începi o carieră într-un loc de muncă ce necesită interacțiune interpersonală sau o prezență fizică la un loc de muncă, vei găsi o mulțime de oportunități care sprijină munca de la distanță în companiile mari și mici.

Începe căutarea aici:

Alternativ, dacă ai abilități solicitate, cum ar fi crearea de conținut, marketing digital și SEO, asistență virtuală, marketing pe rețelele sociale, scriere sau UX și design web, este posibil să îți poți găsi propriii clienți și să lucrezi ca liber profesionist independent și să îți stabilești propriul fus orar.

Lucruri de care să ții cont

Nu ești sigur dacă viața ca nomad digital este pentru tine? Iată câteva lucruri de reținut.

Personalitate

Ingeniozitatea, automotivarea, deschiderea și optimismul sunt trăsăturile cheie de personalitate pe care le au nomazii digitali de succes. Ingeniozitatea te asigură că știi să profiți la maximum de orice situație și știi să rezolvi problemele care apar atunci când călătorești. Automotivarea te va ajuta să rămâi pe drumul cel bun când vine vorba de respectarea termenelor limită sau de a găsi noi clienți, în timp ce deschiderea și optimismul te vor ajuta să construiești conexiuni și să te bucuri de călătorie pe măsură ce te adaptezi la noua ta viață în mișcare.

Fusuri orare

Fusurile orare sunt rele necesare atunci când trăiești un stil de viață nomad digital. Este puțin probabil să ai întotdeauna colegi sau clienți în aceleași fusuri orare, așa că va trebui să înveți să faci compromisuri. În schimbul traiului în străinătate, întâlnirile de dimineață devreme sau prezentările târziu în noapte pot deveni norma. Ia în considerare acest lucru atunci când te gândești unde vei locui și vei lucra – hostelurile s-ar putea să nu fie potrivite, dar o cameră de hotel sau Airbnb privată îți va oferi mai multă intimitate.

Salariile

Salariul tău va varia foarte mult în funcție de cât de mult lucrezi și de tipul de muncă pe care o faci. Un studiu a constatat că doar 30% dintre nomazii digitali câștigă aceeași sumă de bani pe care o câștigau în locurile loc de muncă de la 9 la 5. Cu toate acestea, acest lucru se poate datora faptului că aleg să lucreze mai puțin pe drum și să lase mai mult timp pentru explorare. Și dacă ești freelancer, câștigurile tale pot varia foarte mult de la o lună la alta. Prin urmare, este important să stabilești un buget, să îți înțelegeți obligațiile fiscale și să organizezi asigurare de călătorie pentru nomazi digitali atunci când lucrezi de la distanță. Și păstrează întotdeauna economii pentru a te ajuta în cazul în care îți pierzi locul de muncă sau un client mare în timp ce ești pe drum.

Costuri de trai

Costurile tale de trai vor varia foarte mult în funcție de țările în care intenționezi să locuiești. În timp ce Asia, Europa de Est și America de Sud sunt adesea destul de ieftine, Europa de Vest, Noua Zeelandă și Australia sunt mult mai scumpe. În mod similar, camerele comune într-un hostel vor fi mult mai ieftine decât închirierea unui Airbnb. În cele din urmă, se reduce la salariu, stilul de viață și bugetul general. Această diagramă a costului vieții te va ajuta să înțelegi cât de mult te poți aștepta să plătești în diferite orașe din lume.

Vize

În funcție de locul în care intenționezi să te stabilești și de naționalitatea ta, regulile vizelor variază foarte mult. Așa că asigură-te că faci propriile cercetări pentru a evita complicațiile legate de viză. De asemenea, ține cont de țările care oferă vize dedicate pentru nomazi digitali, cum ar fi Croatia, Antigua și Barbuda, Estonia, Malta și Mexic. Nu numai că îți va face șederea fără probleme, dar vei găsi și o comunitate mare de colegi nomazi digitali la care te poți alătura pentru a-ți face prieteni.

Abilități pe care trebuie să le dezvolți ca nomad digital

Aptitudini organizatorice

Lucrul de la distanță înseamnă că vei fi adesea atras între activitățile distractive și angajamentele de muncă. Când ai vrea să mergi la plajă, dar ai un termen limită sau întâlnirea ta coincide cu o excursie minunată, prietenii te roagă să vii, abilitățile tale organizatorice vor fi puse la încercare. Aplicațiile digitale, cum ar fi Trello pentru managementul proiectelor, Slack pentru comunicare instantanee, Zoom pentru întâlniri virtuale, Calendly pentru a rezerva întâlniri în diferite fusuri orare și un calendar digital te vor ajuta să rămâi organizat. În timp ce unii oameni ar dori să respecte o rutină strictă pentru a se asigura că nu rămân în urmă, alții pot funcționa mai bine rămânând flexibili și acceptând că pot exista unele nopți târzii și dimineți matinale.

Indiferent de strategia pe care o alegi, amintește-ți întotdeauna că te-ai angajat la un loc de muncă, iar asta ar trebui să vină pe primul loc, sau vei rămâne fără salariu foarte curând!

Conștientizare culturală

Dacă lucrezi de la distanță, este posibil ca clienții sau colegii tăi să fie, de asemenea, răspândiți în întreaga lume. Prin urmare, dezvoltarea conștientizării culturale va fi vitală pentru a te asigura ca lucrurile funcționează fără probleme. Culturi diferite au așteptări diferite când vine vorba de punctualitate, comunicare, management și relații interpersonale la locul de muncă.

Pentru a înțelege mai multe, încearcă să citești cartea Harta Culturii sau plonjează într-un curs care îți permite să îți dezvolți conștientizarea culturală.

Abilități de comunicare

Fără contactul față în față pe care l-ai obține în mod normal la birou, s-ar putea să îți fie mai greu să comunici și să construiești legături cu clienții sau colegii tăi. Prin urmare, este important să lucrezi la abilitățile tale de comunicare, atât scrise, cât și verbale, pentru a evita comunicarea greșită și ruperea relațiilor.

Dacă vreunul dintre clienții tăi lucrează într-o limbă care nu este limba ta maternă, poate merită să-ți perfecționezi abilitățile de limbă străină, pentru a-ți asigura de fluența în comunicare.

Să îți începi cariera ca nomad digital este o modalitate excelentă de a câștiga un salariu și de a călători în lume în același timp. Îți va spori abilitățile de comunicare și organizare, și îți va consolida înțelegerea și acceptarea celorlalți – toate calitățile importante pe care angajatorii le caută. Și amintește-ți, dacă nu funcționează, te poți întoarce oricând acasă. Deci, ce ai de pierdut?

E momentul să explorezi lumeaDescoperă destinațiile
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Învață una din cele 10 limbi străine
în peste 50 de orașe de top

Află mai multe