GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

11 sfaturi pentru a obtine un loc de munca fara a avea experienta

11 sfaturi pentru a obtine un loc de munca fara a avea experienta

Toți cei care își încep drumul în lumea muncii se vor confrunta cu temutul paradox al permisiunii: nu poți găsi un loc de muncă fără experiență, dar nu poți obține nicio experiență fără un loc de muncă. Este un aspect descurajator și pare aproape imposibil de depășit. Aproape. Cele 11 sfaturi ale noastre pentru a obține un loc de muncă fără experiență te pot ajuta să treci de la zero la erou într-un timp foarte rezonabil (căutarea unui loc de muncă nu este niciodată rapidă!).

**1. Educă-te

**

Urmează cursuri, participă la ateliere, obține certificate și diplome și, dacă trebuie, urmează cursurile unei universități. Acest lucru nu numai că te va ajuta să obții cunoștințele pentru job, dar îți va demonstra și dedicarea și angajamentul. Plus: profesorii și colegii studenți sunt o modalitate excelentă de a începe și de a-ți extinde rețeaua de cunoștințe.

**2. Începe să urci (pe scara ierarhică)

**

O altă modalitate de a obține ceva experiență într-un anumit domeniu este să lucrezi pentru bani puțini sau deloc – nu sună deosebit de motivant, dar te poate ajuta să ai acces la tot felul de oportunități: poți fi voluntar, stagiar sau liber profesionist pentru a obține o pregătire practică. În funcție de carieră, crearea sau contribuția la un blog ar putea fi o idee bună pentru a-ți arăta pasiunea și talentul. Pe scurt: completează-ți CV-ul și portofoliul cu proiecte relevante pe care le urmezi cu jumătate de normă, în weekend sau în pauzele școlare.

**3. Folosește-ți rețeaua de cunoștințe

**

O modalitate convenabilă de a obține un loc de muncă este să fii recomandat sau să cunoști un prieten al unui prieten. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să îți construieși și să îți dezvolți rețeaua, atât online, cât și offline: asigură-te că oamenii știu că urmezi o carieră xzy – și pregătește un discurs scurt, un CV actualizat și un profil LinkedIn super cool, bineînțeles.

**4. Să desenăm!

**

Este timpul să scoți niște pixuri și hârtie și să faci o diagramă Venn mare care te poate ajuta să te ghidezi spre succes: enumeră toate abilitățile, experiența și trăsăturile personale necesare pentru viitorul tău loc de muncă. Apoi, adăugă abilitățile, experiența și trăsăturile personale pe care le ai deja și vezi unde se suprapun cele două cercuri. Poți folosi acest lucru ca referință pentru a vedea ce trebuie să îmbunătățești și ce poți evidenția în CV-ul și scrisoarea de intenție.

**5. Fii expert în domeniul tău

**

Află tot ce trebuie să știi despre domeniu și jobul respectiv. Acest lucru nu te va pregăti doar pentru carieră, ci te va ajuta și atunci când îți faci o rețea de cunoștințe și dai interviuri pentru locuri de muncă. Pentru a deveni un expert în domeniul tău, interacționează în forumuri, citește bloguri și alătură-te unor grupuri atât online, cât și offline. Asigură-te că știi și câteva nume cheie din domeniu – online și offline; la nivel local, național și chiar internațional.

**6. Cere sfaturi celor din jur

**

Oamenilor le place să dea sfaturi și să fie văzuți ca specialiști sau experți într-un anumit domeniu. Odată ce ai aflat numele profesioniștilor pe care îi admiri și care au cariera pe care ți-o dorești, încearcă să iei legătura cu ei – online sau dacă preferi, cu o scrisoare scrisă de mână, de exemplu. O modalitate bună de a-i face pe oameni să se simtă importanți și apreciați este să întrebi ce pași următori îți recomandă să faci. Nu trimite doar tone de e-mailuri cu CV-ul tău – toată lumea este ocupată, căsuțele de e-mail sunt pline. Întotdeauna stabilește o legătură înainte de a cere sfaturi sau chiar favoruri.

**7. Pregătește o poveste bună de spus

**

Asigură-te că ai o poveste captivantă de început de carieră, care să nu lase îndoieli că ești persoana perfectă pentru tot felul de locuri de muncă într-un anumit domeniu. Oamenii vor pune întrebări (atât de multe întrebări!), așa că pregătește răspunsuri clare și concise la motivul pentru care dorești să intri în acest domeniu, ce vei face pentru a atinge acest obiectiv și ce ai de oferit. Aici impresionezi prin pasiunea ta, introduci toate abilitățile și experiențele importante, completezi cu educația ta și îi convingi pe toți cu care vorbești.

**8. Reînnoiește-ți CV-ul

**

Și tot pe acest subiect: asigură-te că CV-ul tău reflectă părțile cheie ale acestei povești. Concentrează-te pe talentele și aptitudinile tale și nu doar pe denumirile funcțiilor: creează un CV care să nu locuiască în trecut, ci să privească în viitor și să prezinte toate lucrurile grozave la care poți contribui în viitor.

**9. Concentrează-te pe abilități

**

Abilitățile transferabile pot fi – surpriză! – transferate de la o situație sau un loc de muncă la altul și arată cum interacționezi cu oamenii.Exemple de abilități soft sunt abilitățile interpersonale, abilitățile organizaționale, abilitățile de conducere și abilitățile de comunicare. Concentrează-te pe capacitatea ta de a motiva oamenii, de a face mai multe sarcini odată, de a supraveghea sau de a vorbi în public. Creează un CV care să îți dezvăluie personalitatea și să îți arate abilitățile personale în toată gloria lor angajabilă. Dacă poți arăta de ce o anumită aptitudine soft va face mai ușor să înveți o anumită aptitudine hard, practic ai reușit.

**10. Țintește rezonabil de sus

**

Chiar dacă ar trebui să țintești întotdeauna sus când vine vorba de cariera ta, este, de asemenea, important să folosești bunul simț atunci când aplici pentru un loc de muncă.Ești începător, așa că poți căuta posturi entry level în care știi și poți demonstra că poți face treabă. Spune clar că știi că ești începător, dar ești dispus să înveți – și apoi adăugă o cantitate irezistibilă de entuziasm, pasiune și determinare.

11. Ai răbdare!

Fii răbdător și fii dispus să începi de jos. Să te faci cunoscut în domeniu poate dura ceva timp. Ar putea fi, de asemenea, obositor și să pară o idee semi-bună la un moment dat, dar dacă este ceea ce vrei cu adevărat să faci și ceea ce te face fericit, continuă!

Află cum să îți îmbunătățești abilitățile lingvistice la târgul nostru virtualAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe