GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Ghid pentru un an sabatic în Europa

Ghid pentru un an sabatic în Europa

Anii sabatici se pot planifica într-o varietate de destinații și itinerarii: învățarea unei limbi străine, obținerea experienței internaționale sau explorarea lumii, alegând pe rând câte o țară, sunt doar câteva dintre posibilitățile (și avantajele) unei pauze de la școală sau de la muncă.

După Statele Unite ale Americii, Asia, Australia și Noua Zeelandă, este timpul să vedem ceea ce Europa – alias continentul în care mâncăruri delicioase, culturi captivante și peisaje uluitoare sunt la o scurtă călătorie cu trenul sau avionul – are de oferit amatorilor de ani sabatici.

De ce Europa?

Europa este un continent alcătuit din orașe cosmopolite, lanțuri muntoase uluitoare și plaje liniștite pe insule perfecte. Cu o astfel de varietate de experiențe uimitoare în ofertă, există mai mult decât suficiente motive pentru a-ți satisface pofta de călătorie, indiferent de forma sub care se prezintă. Fie că este vorba de schi sau de drumeții prin Alpi, de petrecerea timpului la soare pe plajele din Spania sau Franța sau de cumpărături-maraton în Milano sau Londra, puține locuri au atât de multă istorie și faimă. Europa oferă amestecul perfect de clădiri moderne, cartiere emblematice și repere renumite.

Explorarea și extinderea orizonturilor nu a fost niciodată mai ușoară: zborul prin Europa se poate face confortabil și cu stil – și cu opțiunea ta preferată de transport. În plus, gândește-te la oferta gastronomică! La fel de variate ca peisajele, o gamă somptuoasă de feluri de mâncare îl așteaptă pe călătorul înfometat (sau doar iubitor de mâncare). Croiește-ți drumul prin tone de tapas minuscul în Madrid, degustă cremoasele spaghetti carbonara la Roma sau încearcă un weisswurst (cârnat) consistent în Munchen.

Învață sau lucrează în străinătate

Diversitatea Europei nu este doar culinară sau geografică, este și lingvistică: vei auzi nenumărate limbi diferite și multe țări sunt bilingve sau chiar multilingve. Deci, de ce nu înveți o limbă în străinătate? La EF, știm că nu există o modalitate mai bună de a învăța o limbă decât prin expunere directă la cultura pe care vrei să o descoperi. Înscrie-te la un curs de spaniolă și mută-te în Barcelona cea plină de culoare, învață engleza în timp ce explorezi Londra cea plină de viață, bucură-te de Nisa cea însorită în timp ce îți îmbunătățești franceza sau trăiește la dolce vita în timp ce devii fluent în italiană în Roma cea emblematică. Nu numai că vei exersa noul vocabular în fiecare zi și vei învăța mult mai rapid (promitem!), dar vei întâlni și prieteni pe viață și vei ajunge să cunoști cu adevărat noul oraș.

Să petreci o perioadă din anul sabatic lucrând în străinătate este, de asemenea, o opțiune populară și foarte plină de satisfacții! Folosește-ți weekendurile și vacanțele școlare pentru a călători în țara gazdă (și în restul Europei) și finanțează-ți experiența internațională lucrând. Vei avea satisfacția lucrului într-un mediu internațional și, de asemenea, arată grozav pe CV-ul tău!

Explorează mai mult cu ușurință

Cu atât de multe țări înghesuite una lângă cealaltă, este foarte ușor să explorezi mai multe dintre ele într-o succesiune rapidă. Nu sunt necesare zboruri pe distanțe lungi; de fapt, ai putea să te trezești într-un oraș și să mergi la culcare într-o țară complet diferită, fără a fi nevoie măcar să te îmbarci într-un avion. Nu-ți uita pașaportul și achiziționează un abonament Interrail (tren) care îți permite să profiți de rețeaua de trenuri de mare viteză care traversează Europa și face ca experiența călătoriilor internaționale să fie floare la ureche. O lună de plimbat cu trenurile din rețeaua Interrail și vizitarea obiectivelor turistice din marile orașe ale Europei poate fi opțiunea perfectă după câteva luni de muncă în străinătate.

Dacă preferi să ajungi la destinație și mai repede, zborurile pe distanțe scurte sunt disponibile în fiecare capitală și o mulțime de orașe mai mici din fiecare țară. Companiile aeriene cu buget redus, cum ar fi EasyJet, Ryanair și Wizzair, oferă zboruri extraordinar de ieftine dacă rezervi (cu mult) în avans sau călătorești la mijlocul săptămânii sau în afara sezonului. Fii atent și la vânzările flash, deoarece ai putea beneficia de o reducere substanțială de ultim moment.

Alege un sezon

Găsirea unui loc de muncă în străinătate este o modalitate excelentă de a-ți finanța experiențele internaționale în timpul unui an sabatic. În plus, te vei distra de minune petrecând timp cu oameni cu interese similare, în timp ce înveți o nouă limbă și stimulezi acea experiență globală și acele abilități care îți fac CV-ul să iasă în evidență. Din fericire, există o mulțime de opțiuni sezoniere de locuri de muncă disponibile într-o varietate de țări europene, așa că vei găsi ceva potrivit pentru orice preferință.

Dacă ești un schior pasionat, să te înscrii pentru un sezon de schi nu este deloc o idee rea, iar dacă încă nu te poți bucura de acele pârtii, un an sabatic poate reprezenta momentul perfect pentru a învăța. Stațiunile de schi caută mereu personal, iar școlile de schi au nevoie de instructori, în timp ce tur-operatorii caută reprezentanți de vacanță pentru a desfășura activități în Alpi sau bucătari pricepuți pentru a fi gazde în cabanele cochete din satele alpine. În timp ce marile companii (cum ar fi Crystal și Nielson) s-ar putea să nu plătească salarii mari, de obicei vei avea cazarea, permisele de ski și închirierea echipamentului incluse. Și partea cea mai bună: poți petrece până la șase luni respirând aer curat de munte și schiind pe unele dintre cele mai bune pârtii din lume: alege o stațiune la altitudine înaltă - cum ar fi Tignes, Val d'Isere sau Val Thorens - acestea îți vor garanta un sezon mai lung, datorită topirii mai lente a zăpezii, oferindu-ți în același timp o zonă de schi uriașă de explorat. Nu uita să planifici totul din timp – interviurile pentru locurile de muncă din sezonul de iarnă încep încă din iunie și iulie.

Ca alternativă, alege să te bucuri de soare ca instructor de sporturi acvatice și petrece lunile de vară predând navigația în largul coastei Siciliei sau mergi în Tenerife pentru a deveni instructor de scufundări PADI. Dacă ești navigator pasionat, website-urile precum CrewRecruit facilitează găsirea de locuri de muncă maritime ca membru al echipajului pe o varietate de bărci cu vele sau iahturi și pentru toate nivelurile de experiență. Pentru cei care pot ține pasul cu ritmul Ibiza sau Mallorca, reprezentanții stațiunii sunt întotdeauna la mare căutare pe insulele de petrecere din Marea Mediterană. Dacă încă ești în căutarea unor idei, Seasonworkers ușurează găsirea unui loc de muncă și are o mulțime de opțiuni pentru a te inspira.

Notă practică

Vizele în Europa variază de la o țară la alta și depind de naționalitatea ta. La fel ca oriunde în lume, asigură-te că te documentezi în avans, ai un pașaport valabil pentru perioada de timp pe care intenționezi să o petreci în străinătate și alocă-ți suficient timp pentru a obține efectiv o viză. Există o mulțime de website-uri care îți explică tot jargonul legal pentru a-ți oferi un răspuns simplu, oricare ar fi planul tău.

Sursa Imaginii: Roman Boed, Flickr / Creative Commons

Începe planificarea aventurii tale pentru un an sabaticAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe