GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Vrei sa lucrezi in strainatate? Iata 12 lucruri pe care trebuie sa le faci

Vrei sa lucrezi in strainatate? Iata 12 lucruri pe care trebuie sa le faci

Lucrul în străinătate nu este doar o experiență grozavă, dar îți poate lansa cariera la nivel internațional și îți poate deschide porți pentru noi oportunități în întreaga lume. Abilitățile tale lingvistice vor crește vertiginos, iar competențele tale interculturale se vor dezvolta enorm, la fel și toate celelalte abilități soft. Pe scurt: dacă ai ocazia să lucrezi în străinătate – fă-o! Pentru a te ajuta să te pregătești, am pus laolaltă câteva lucruri de luat în considerare, fapte de cercetat și întrebări pe care să ți le pui.

**1. Află totul despre vize și permise de muncă

**

Indiferent cât de mult ai planifica și te-ai organiza, visul tău să lucrezi în străinătate va depinde în cele din urmă de viza sau permisul tău de muncă. Prin urmare, primul pas va fi să afli de ce acte vei avea nevoie pentru a putea lucra legal într-o altă țară – și ce trebuie să faci pentru a obține aceste documente. Asigură-te că iei în considerare timpul și banii necesari pentru obținerea unei vize sau a unui permis. De asemenea, va trebui să știi cât timp poți folosi documentele menționate – sunt legate de angajare sau poți rămâne acolo pentru o anumită perioadă de timp, indiferent de ce?

**2. Compară costul vieții cu salariul tău

**

Următorul pe lista lucrurilor importante de luat în considerare: banii. S-ar putea să nu știi exact câți bani vei câștiga în fiecare lună, dar trebuie să știi care este media industriei și cum se compară aceasta cu costul vieții. Practic, va trebui să-ți dai seama câți bani îți mai rămân odată ce toate costurile lunare (chirie, facturi, taxe etc.) sunt plătite. (Puține lucruri pot fi la fel de deprimante ca să trăiești într-un loc uimitor și să nu-ți permiți nimic.)

**3. Află cum să îți găsești un loc de muncă și unde să locuiești

**

Dacă te-ai decis asupra unui anumit oraș, cercetează cât de ușor va fi să găsești un loc de muncă și un loc unde să trăiești. Verifică modul în care oamenii fac naveta și cum acest lucru influențează bugetul și așteptările tale. (Lucrurile ar putea fi mai ușoare dacă vrei doar să te muți într-o anumită țară și ești mai flexibil acolo unde vei lucra, dar tot va trebui să poți găsi un loc de muncă și să ai un acoperiș deasupra capului.)

**4. Ia în considerare cât timp liber vei avea

**

Unul dintre motivele pentru care te muți în străinătate este probabil pentru că vrei să explorezi o nouă cultură – și vei avea nevoie de timp pentru a face asta. S-ar putea să nu sune foarte important la început, dar află câte zile de concediu (și zile de boală) vei avea, deoarece acest lucru poate varia foarte mult de la o țară la alta. Toată munca și nicio călătorie pot atenua cele mai bune planuri de aventură, așa că asigură-te că vei avea timp (și bani) să explorezi și/sau să îți vizitezi familia acasă din când în când.

**5. Începe să construiești o rețea

**

Este esențial să ai o rețea într-o altă țară – din fericire, nici măcar nu trebuie să călătorești acolo pentru a discuta: folosește rețelele sociale pentru a găsi și a intra în legătură cu oameni din industria ta. Cere ajutor și sfatul cuiva, așa că devino activ pe Twitter și LinkedIn, alătură-te unor grupuri sau forumuri și vorbește cu expații și localnicii.

**6. Află despre țară și cultura ei

**

Când ești în vacanță, totul este grozav. Nu vrem să te dezamăgim, dar trăiul într-o țară va fi puțin diferit: vor fi facturi, taxe și autobuze întârziate. S-ar putea, de asemenea, să locuiești puțin mai departe de plajă decât ți-ai imaginat. Acum, nu spunem că totul va fi mai rău, vrem doar să fii realist și să nu judeci viitoarea ta casă în timp ce porți ochelari de protecție. O idee bună este să vizitezi viitoarea casă înainte de a te muta și să te întrebi cu adevărat dacă ai putea locui acolo. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a te întâlni cu posibili angajatori (chiar dacă este doar pentru crearea de rețele), să privești cartierele și să discuți cu localnicii despre piața actuală a muncii și opțiunile pentru locuit.

7. Află cum își găsesc localnicii locuri de muncă

Culturi diferite au abordări diferite pentru a găsi un loc de muncă – unora le place o abordare mai formală, cu multe documente, în timp ce altele preferă interacțiunea față în față. Cercetează cum își găsesc localnicii locuri de muncă și află dacă vei putea găsi ceva pe cont propriu (și de la distanță) sau dacă va trebui să apelezi la un recrutor sau o agenție.

**8. Studiază cum să scrii CV-uri și scrisori de intenție

**

Acum că știi cum să găsiți un loc de muncă, trebuie să pregătești totul pentru a începe procesul: află totul despre aspectul, conținutul și formalitățile redactării unui CV și a unei scrisori de intenție pentru țara și industria ta. Asigură-te că știi câte detalii personale va trebui să oferi și ce documente/referințe va trebui să incluzi.

**9. Citește despre posibilele diplome și certificări

**

În funcție de educația, abilitățile și experiența ta de muncă, noua ta țară ar putea cere o diplomă sau un certificat suplimentar (de limbă). Cercetează cerințele postului și află cum, unde și când poți obține documentele necesare. (Acest lucru ar putea însemna că trebuie să cheltuiești ceva mai mult timp și bani pentru a ajunge unde dorești.) Dacă ai nevoie să obții certificarea nivelului de engleză, testul gratuit EF SET este un loc bun de început (mai multe despre examenele de engleză aici).

**10. Pregătește-te pentru ca lucrurile să fie diferite

**

Să explorezi ceva nou, să începi un nou capitol în viața ta și să-ți lărgești orizonturile sunt unele dintre motivele pentru care vrei să lucrezi în străinătate – dar oricum vrem să menționăm câteva aspecte: asigură-te că ești pregătit pentru posibilitatea unui șoc cultural, dor de casă și unele „dar de ce” – întrebări care vin mână în mână cu „așa este” – răspunsuri. Li se întâmplă celor mai buni dintre noi, așa că îl poți vedea ca pe un semn că te dezvolți, devii mai grozav și că ești pe cale să creezi amintiri care vor dura toată viața.

**11. Pregătește un plan B. (Pentru orice eventualitate)

**

Nu vrem să descurajăm niciunul dintre eforturile tale, dar, în calitate de călător mondial, știi că este întotdeauna bine să ai o strategie alternativă în cazul în care lucrurile nu merg conform planului. De exemplu, este bine să știi cât timp îți poți permite și ai voie să trăiești în noua țară fără a avea un loc de muncă. Acestea fiind spuse, va fi important să îți dai seama câți bani dorești să economisești pentru a acumula un fond de urgență pentru zilele negre.

**12. Du-te.

**

Dacă nu acum, atunci când?

Pregătește-te să lucrezi în străinătate cu târgul nostru virtulAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Învață una din cele 10 limbi străine
în peste 50 de orașe de top

Află mai multe