GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

3 moduri în care să îți păcălești creierul să învețe o nouă limbă

3 moduri în care să îți păcălești creierul să învețe o nouă limbă

Învățarea unei noi limbi este incredibil de plină de satisfacții și de distracție, dar există momente în care creierul nostru pare să lucreze împotriva noastră.

Fiind o persoană care a învățat să vorbească patru limbi noi de la zero, știu că există pași concreți pe care îi poți urma pentru a depăși o criză de învățare și pentru a-ți eficientiza învățarea.

Iată trei modalități prin care îți poți păcăli creierul să învețe mai repede o nouă limbă:

1. Creează un sentiment de urgență

O plângere des întâlnită în studiul unei noi limbi? Lipsa de timp. După o zi întreagă la serviciu sau la școală, când îți expui creierul la cantități masive de informații, creierul tău ar putea refuza cu orice preț să studieze o nouă limbă dintr-un motiv simplu - nu vrea să consume energie suplimentară!

Deci, cum să ripostezi?

Participă la un curs cu alte persoane

Orice curs. Un curs online, un curs personal sau un atelier de sâmbătă. Scopul este ca cineva să te tragă la răspundere. Angajamentul de a participa alături de alți oameni, în special cu o clasă și un profesor, îți va oferi un grad sănătos de presiune.

Urmărește-ți progresul... și împărtășește-l

Te-ai gândit vreodată să te înregistrezi audio sau video pentru a-ți urmări progresul? Ce-ai zice să-ți distribui ultimul eseu, cea mai recentă scrisoare sau expresiile tale preferate pe rețelele sociale? Există o comunitate imensă de învățare a limbilor străine pe Twitter și mai multe grupuri de Facebook care te vor susține și de la care vei avea de învățat.

Nu-i oferi creierului nicio șansă să scape de limba țintă

Ascultând muzică în drum spre școală sau la serviciu, vizionarea de filme sau emisiuni Netflix în weekend, citirea unei reviste în timp ce iei masa sau postarea pe rețelele sociale în limba ta țintă sunt toate modalități excelente de a începe să înveți cu adevărat. Poți chiar să etichetezi obiectele din casă cu notițe tip post-it în limba ta țintă. În acest fel, ești expus la un vocabular nou toată ziua. Scopul este să trimiți creierului tău mesajul că trebuie să folosești acest limbaj... pentru că este peste tot în jurul tău.

2. Fă învățarea cât mai personală posibil

Creierul nostru tinde să uite lucruri de care nu avem nevoie. Sau lucruri care ni se par neinteresante. De fapt, cei mai mulți dintre noi se plâng că avem o memorie proastă și că nu ne amintim vocabular nou, de exemplu, dar este firesc având în vedere cantitatea de informații cu care creierul nostru este bombardat în fiecare zi.

Misiunea ta? Păcălește-ți creierul să creadă că aceste cuvinte străine sunt semnificative, necesare și personale.

Folosește propriile fotografii

Data viitoare când creezi o fișă pentru cuvântul „câine” în spaniolă, franceză sau germană, este mai facil pentru creier să-și amintească cuvântul dacă faci o poză cu propriul animal de companie și apoi o folosești pe un card cu imagini, mai degrabă decât să folosești traducerea echivalentă în engleză, de exemplu.

Și să faci asta pe smartphone-ul tău este foarte ușor - instalează o aplicație flashcard gratuită, cum ar fi Quizlet sau AnkiApp și încarcă propriile fotografii.

Alege expresii cheie în locul listelor

În loc să memorezi liste de vocabular, alege cuvinte care sunt relevante pentru propriile experiențe de viață, rutine și relații.

De exemplu, este obișnuit să înveți cuvinte utile la diferite locuri de muncă atunci când începi să înveți o nouă limbă. În loc să memorezi liste nesfârșite de posturi, începe cu joburile tale, ale partenerului tău, ale părinților tăi sau ale celui mai bun prieten! Este mult mai probabil să folosești ceea ce ai învățat și, prin urmare, să ți le amintești mai mult timp.

Scrie despre tine cât mai curând posibil

Folosește vocabular nou pentru a vorbi despre propria ta viață și pentru a-ți explica sentimentele, opiniile și povestea personală, mai degrabă decât să urmărești exemplele generice de manuale. Ceea ce vezi în manuale este punctul de pornire al învățării tale, nu punctul final – punctul final este folosirea limbii în viața reală și într-un mod care este natural și util.

3. Învață să repeți într-un mod care funcționează cu adevărat

Unii oameni își pot aminti în mod viu tabele întregi de verbe în engleză sau spaniolă pe care le-au învățat în liceu. Cu toate acestea, cere-le acestor persoane să le conjuge, să le folosească în context sau să le aplice în timp ce spun o poveste... și atunci vei înțelege de ce repetiția de dragul de a repeta nu este întotdeauna cel mai bun drum de urmat.

În timp ce învățarea prin repetiție are propriile sale beneficii, secretul nu este îndesarea. Se repetă eficient.

Familiarizează-te cu repetarea distanțată

În cartea sa Fluent Forever: How to Learn Any Language and Never Forget It, poliglotul Gabriel Wyner ne introduce în tehnica repetiției distanțate pentru învățarea unei a doua limbi. În loc să îndeși informații și apoi să nu te mai uiți niciodată la materialele de studiu, scopul este să repeți vocabularul din când în când, pe o perioadă mai lungă de timp și cu intervale mai lungi.

Scopul este să îți expui creierul la limba țintă tocmai atunci când este pe cale să o uite. După cum spune Wyner, „Într-o perioadă de patru luni, exersând 30 de minute pe zi, te poți aștepta să înveți și să reții 3600 de carduri de imagini cu o precizie de 90 până la 95 la sută”.

Fii mai vizual

Îți amintești ce am spus anterior despre personalizarea învățării utilizând propriile fotografii în carduri cu imagini?

Nu numai că folosirea propriilor imagini îți ajută creierul să memoreze lucrurile mai bine, dar simplul gest de a căuta un cuvânt străin pe Google Images și de a salva una dintre imagini pe telefon pentru a o folosi ca flashcard poate ajuta cu adevărat memorarea. Încearcă să utilizezi propriile carduri personalizate cu imagini distractive, locuri pe care le cunoști, vacanțe în familie sau fețele celor dragi. Cu siguranță ți le vei aminti mai bine după câteva repetări decât folosind doar cuvinte!

Repetă și pune în practică imediat ceea ce înveți

A-ți aminti liste întregi de verbe nu este același lucru cu a ști cum să le utilizezi, iar creierul nostru are mai multe șanse să-și amintească lucruri odată ce acestea au fost folosite în conversații din viața reală.

Folosirea lucrurilor pe care le-ai învățat vorbind cu un profesor, un coleg de clasă sau un grup este crucială, deoarece recompensa externă ne susține învățarea. De asemenea, poți exersa scrierea aceluiași cuvânt în cel puțin zece propoziții diferite imediat ce îl înveți – repetarea lui în context nu numai că te va ajuta să îți amintești, dar te va ajuta și să înțelegi ceea ce tocmai ai învățat.

Treci la nivelul următor de învățare a unei limbiStudiază în străinătate
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe