GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Toți termenii de rugby în limba engleză pe care trebuie să-i cunoști

Toți termenii de rugby în limba engleză pe care trebuie să-i cunoști

Inventat acum 200 de ani într-un oraș numit Rugby, jocul de rugby este unul dintre cele mai bune exporturi sportive din Anglia. Dar un joc care implică alergarea cu o minge de formă ovală pe care o poți arunca doar lateral sau înapoi și o mulțime de confruntări corp la corp cu alți jucători, poate fi destul de greu de înțeles la început.

De la jargonul tehnic la argoul rugby, iată lista noastră de termeni englezești de rugby pe care trebuie să-i cunoști.

Union sau League?

În primul rând, există două versiuni ușor diferite de rugby; uniune și ligă. Cea mai evidentă diferență este că echipele de uniune de rugby au 15 jucători, iar echipele din liga de rugby au 13 jucători.

Rugger

Argou informal pentru rugby. “Let’s have a game of rugger!”

Goal

Pentru a câștiga un joc de rugby, o echipă trebuie să marcheze mai multe puncte decât adversarii. Golurile (goals) sunt marcate atunci când mingea este lovită deasupra barei transversale și prin stâlpii porții echipei adverse. Când se întâmplă la mijlocul jocului sau dintr-o lovitură de pedeapsă, un gol valorează trei puncte.

Try

Pentru mai multe puncte, jucătorii pot înscrie o încercare (try) aducând mingea în zona de poartă a celeilalte echipe (în spatele stâlpilor porții) și atingând-o de pământ. La meciurile de uniune de rugby se acordă cinci puncte. În meciurile din liga de rugby, o încercare valorează patru puncte.

Conversion

După ce au marcat o încercare (try), echipele au șansa de a câștiga și mai multe puncte. Un jucător poate încerca (ha) să lovească mingea prin stâlpii porții. Aceasta convertește încercarea și se acordă două puncte suplimentare.

Hoof it

Să lovească mingea tare, și departe. “He hoofed it and the ball flew for miles!”

Drop kick

Un jucător scapă mingea pe jos, apoi o lovește cu piciorul în timp ce aceasta sare înapoi în aer.

Drop goal

Când o lovitură de picior este folosită pentru a marca un gol. Acestea valorează trei puncte în uniunea de rugby, dar doar un punct în liga de rugby.

Flying kick (field goal)

Când un jucător lovește o minge de pe pământ prin stâlpii porții.

Tackle

În rugby, ai voie să trântești purtătorul de minge la pământ prinzându-i șoldurile sau picioarele cu brațele. Placările (tackles) sunt folosite pentru a încerca să intri în posesia mingii sau pentru a opri jucătorul dacă se îndreaptă spre linia de poartă.

Ankle tap

Un tip de placare ce implică împiedicarea cuiva prin apucarea de picioare sau de glezne.

Goosestep

Mișcări rapide și elegante ale picioarelor, concepute pentru a evita placarea.

Blood replacement

Dacă un jucător accidentat sângerează, acesta poate fi înlocuit de un coechipier timp de până la 15 minute în timp ce primește primul ajutor.

Cauliflower ear

Apropo de răni, urechea de conopidă (cauliflower ear) este obișnuită în rugby. Cartilajul și pielea din urechi pot fi deteriorate dacă sunt lovite în mod repetat, iar urechile devin groase și nodulare.

Scrum

Pentru începătorii de rugby, o grămadă (scrum) pare sălbatică. Jucătorii ambelor echipe se aliniază pe trei rânduri unul față de celălalt, își lasă capul în jos și își folosesc umerii pentru a împinge echipa adversă pentru a intra în posesia mingii, care se află pe pământ sub ei.

Ruck

Rucking se întâmplă în liga de rugby. Odată placat și la pământ, un jucător eliberează mingea. Acum nimeni nu o poate atinge, dar jucătorii ambelor echipe se pot ghemui peste mingea de pe jos pentru a forma un ruck. Ei concurează pentru minge încercând să împingă cealaltă echipă înapoi și departe de minge. Când mingea este expusă, alți jucători o pot ridica și pot continua să joace.

Maul

Maul-urile sunt o altă modalitate de a primi o minge înapoi de la un jucător care a fost placat. Un maul este asemănător unui ruck, dar mingea nu este pe jos. Maul se termină dacă mingea este aruncată la pământ sau dacă un jucător se desprinde de ceilalți și are mingea.

Mauled

Un termen colocvial. Ai putea spune “He’s been absolutely mauled!” dacă cineva a fost grav rănit.

Six Nations

Turneul celor Șase Națiuni este o competiție de rugby masculin, între Anglia, Franța, Irlanda, Italia, Scoția și Țara Galilor.

On the trot

Consecutiv, sau pe rând. “Surely England will do well in the Six Nations; they have won eight games on the trot.”

Studiază engleza în țara de origine a rugby-uluiExplorează
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Testează-ți engleza în câteva minute

Află mai multe