GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Tot argoul fotbalistic în limba engleză de care ai putea avea vreodată nevoie

Tot argoul fotbalistic în limba engleză de care ai putea avea vreodată nevoie

Fotbalul este o obsesie națională în Marea Britanie și este plin de fraze interesante, dar și ciudate. De la țipete, pereți și autobuze – iată cele mai comune expresii de fotbal explicate pentru a te ajuta să înțelegi limbajul local când vizionezi un meci în Marea Britanie.

What a howler!

Dacă te vei uita la un meci al echipei naționale a Angliei, probabil că această expresie îți va fi utilă. Aceasta este folosită după ce un jucător a făcut o greșeală comică. De obicei, este atribuită portarilor roșii la față după ce nu au reușit să oprească un șut și jucătorilor îmbufnați care au marcat un autogol.

Ref!!!

Cine ar vrea să fie arbitru?! Aproape fiecare decizie este întâmpinată cu strigăte neîncetate de „nu știi ce faci” și „testează-ți ochii.” Dezacordul cu oficialii este constant în majoritatea sporturilor din întreaga lume și să strigi „ref” cu neîncredere la o decizie dubioasă este ceva obișnuit în fotbal.

What a screamer!

Rezervat de obicei unor oameni ca Messi, Ronaldo și Hazard, un screamer (sau worldie) este atunci când cineva marchează un gol de la distanță care creează nebunie pe stadion.

That was a sitter/he should have buried that

Din păcate, aceste două expresii le folosesc cel mai des din cauza incapacității de clasă mondială a echipei mele de a marca goluri. Ele sunt livrate cu un amestec de șoc, tristețe și furie, atunci când un jucător ratează cea mai simplă ocazie de a înscrie un gol.

We need a clean sheet

O frază spusă adesea mai degrabă cu speranță decât în expectativă. Când un portar nu primește un gol, se numește foaie curată (clean sheet). Dacă păstrezi o foaie curată, va fi cu siguranță mai ușor să câștigi un joc!

It’s time to park the bus

Acesta este un stil de fotbal ultra-defensiv, în care echipele fac orice pentru a-și păstra foaia curată. Punerea tuturor celor 11 jucători în spatele mingii pentru a contracara amenințarea unui atac al adversarului, combinată cu atacuri rare, este considerată a fi echivalentă cu parcarea unui autobuz în fața porții.

Man on!

Galeria este cunoscută în mod obișnuit ca al 12-lea jucător. Când un jucător nu știe că un adversar se apropie, strigăte de „man on” răsună în jurul stadionului pentru a-l avertiza cu privire la un atac iminent.

He needs to hug the line

Echipele joacă frecvent cu două extreme - aceștia sunt jucători ofensivi care joacă la marginea terenului. A îmbrățișa linia (hug the line) este o declarație folosită pentru a încuraja acești jucători să rămână cât mai distanțat posibil, astfel încât să întindă opoziția pe teren.

He was caught ball watching

Fotbaliștii nu trebuie doar să fie buni la lovirea mingii! De asemenea, trebuie să fie pricepuți din punct de vedere tactic și să înțeleagă mișcarea jucătorilor din jurul lor. Urmărind mingea pur și simplu pot fi prinși pe picior greșit, lucru de care va profita echipa adversă.

The wall did its job

Este nevoie de o persoană curajoasă să stea într-un zid. Când jucătorii stau într-o linie, la 10 metri de o lovitură liberă, acesta este cunoscut sub numele de zid. Dacă zidul stă ferm și blochează sau deviază mingea, se spune că ei și-au făcut treaba.

He’s a dead ball specialist

Situațiile cu minge moartă sunt atunci când mingea este staționară după o oprire a jocului. Un specialist în minge moartă se referă la un jucător care excelează în marcarea loviturilor libere și a penalty-urilor și care poate centra mingea în careul mic cu o precizie maximă.

Stay on your feet

O frază ciudată pentru un sport jucat în picioare, dar fanii strigă asta într-o încercare zadarnică de a opri un jucător care se aruncă la pământ pentru a opri un adversar. Acest lucru ar putea duce la un fault sau la trecerea adversarilor pe lângă jucătorul căzut la pământ.

Image by Kieran Clark, Flickr / Creative Commons

Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te