GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Cum să memorezi mai rapid vocabularul nou: 9 sfaturi

Cum să memorezi mai rapid vocabularul nou: 9 sfaturi

Indiferent cât de bună este gramatica ta, dacă nu știi niciun cuvânt cu care să o poți folosi, nu vei ajunge (la propriu) prea departe cu abilitățile tale lingvistice: vocabularul deschide porți către lumi noi și face învățarea distractivă și satisfăcătoare.

Dar extinderea gamei de cuvinte pe care le cunoști este ca o dietă: trebuie să depui efort și nu există un truc magic, un secret sau o singură abordare potrivită pentru toate. Fiecare trebuie să găsească ceea ce funcționează pentru el; dar să fii răbdător, să stabilești obiective realiste și să te răsplătești dacă le atingi este o strategie bună care poate fi completată cu oricare dintre următoarele puncte.

1. Folosește tehnici de memorare

O modalitate populară de a memora vocabularul este utilizarea mnemotehnicilor, care sunt scurtături mentale care te ajută să îți amintești concepte sau cuvinte mai complexe. De exemplu, poți crea asocieri între cuvinte: dacă nu știi cum să scrii cuvântul cazare (engl. accommdation), adu-ți aminte că are două pături (engl. two cots) care au nevoie de două saltele (engl. two mattresses). Sau vii cu un acronim: De exemplu, când trebuie să mergi la MAGAZIN să cumperi măsline, ardei, griș, alune, zahăr, iaurt și nectarine. Problema este, desigur, că trebuie să memorezi acronimul, cântecul sau asocierea, dar cu puțină practică, vei face conexiuni creative și utile. Și: cu cât te gândești mai mult la acronime sau asocieri, cu atât mai ușor îți vei aminti cuvintele care sunt legate de ele.

2. Creează un mediu propice învățării

Când studiezi în străinătate, vei auzi și citi limba peste tot și vei învăța mult mai repede prin imersiune. Dar nu trebuie să pleci în străinătate pentru a crește încet numărul de cuvinte pe care le cunoști – poți crea un mediu care să te inspire și care să favorizeze învățarea, atunci când: cumperi reviste sau cărți în limba pe care vrei să o înveți, când te uiți la filme și când gătești (sau chiar și când mănânci) feluri de mâncare din acea țară.

3. Pune cuvintele într-un context

O idee bună pentru a învăța mai multe cuvinte cât mai repede este să le pui în context: în loc să scrii liste de cuvinte la întâmplare, încearcă să formezi propoziții cu ele. Astfel, vei ști cum este folosit acel cuvânt în viața reală. În plus, dacă vii cu propoziții amuzante, vor fi mai ușor de memorat. În funcție de modul în care înveți, poți să faci și desene sau să găsești imagini care vor completa propozițiile și vor pune cuvintele în mediul lor natural.

4. Învață din situații din viața reală

Apropo de context: Filmele, emisiunile TV, cărțile, podcast-urile sau melodiile nu sunt doar o sursă excelentă pentru cele mai comune cuvinte, ci te pot ajuta și să memorezi vocabular, deoarece sunt întotdeauna asociate cu o scenă, o persoană sau un eveniment din viața reală. Așadar, încearcă să citești cărți sau să vizionezi filme în limba originală (cu subtitrări) și să înțelegi ce înseamnă cuvintele. Dacă vezi sau auzi o frază sau o propoziție pe care nu o înțelegi, o poți scrie, o poți analiza și apoi o poți memora.

5. Treci la nivelul următor

Dacă dorești să duci învățarea limbilor străine la nivelul următor, lasă-ți suficient spațiu pentru diagrame mentale cu cuvinte asociate, sinonime sau antonime. Dacă dorești să profiți la maximum de procesul de învățare, încearcă să nu traduci cuvântul în limba maternă, ci explică-l și descrie-l în limba pe care încerci să o înveți.

6. Găsește instrumentele care funcționează pentru tine

Fiecare învață diferit, așa că, dacă nu știi deja ce funcționează pentru tine, încearcă cât mai multe moduri diferite – sau o combinație a acestora – pe cât posibil: flashcard-urile, aplicațiile, listele, jocurile sau post-it-urile sunt modalități excelente de a memora cuvinte. Același lucru este valabil și pentru găsirea momentului potrivit: unii oameni doresc să exerseze într-un anumit moment, alții învață mai spontan. Indiferent de abordarea pe care o alegi, asigură-te că intri într-un fel de ritm – repetiția e mama învățăturii, până la urmă.

7. Fă procesul de învățare interactiv

Așa cum trebuie să găsești instrumentele potrivite care funcționează pentru tine, este, de asemenea, important să faci experiența de învățare cât mai cuprinzătoare posibil: nu doar să citești cuvintele din cartonașe sau liste - ascultă-le pronunțate, spune-le cu voce tare și scrie-le (sau tastează-le). Cu cât faci din interacțiunea cu cuvintele o experiență pentru toate simțurile, cu atât mai bine. (De ce să nu mănânci înghețată în timp ce înveți cum se numesc diferitele arome?)

8. Concentrează-te pe cuvinte utile

Dacă dorești să îți lărgești vocabularul pentru că dorești să lucrezi la o firmă de marketing în străinătate, probabil că nu trebuie să citești romanele lui Shakespeare sau să te concentrezi pe cuvinte care aparțin Evului Mediu. Cu cât cuvintele sunt mai practice și uzuale în carieră, hobby-uri și conversații din viața reală, cu atât sunt mai ușor de învățat – și le vei putea folosi mai des. (Acest lucru poate fi ca un joc: te poți recompensa de fiecare dată când ai folosit un anumit cuvânt într-o conversație din viața reală.)

9. Repetă, repetă, repetă

Nu uita să repeți atât cuvintele curente, cât și pe cele vechi, pe care crezi că le-ai memorat deja. Nu trebuie să te uiți la cuvintele stocate la fel de des ca noul vocabular, dar cu cât folosești mai mult cuvintele, cu atât ți le vei aminti mai ușor și le vei folosi mai natural.

Pune totul în context prin studierea unei limbi în străinătate Află mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Testează-ți engleza în câteva minute

Află mai multe