GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Ai renunțat la facultate? Folosește această oportunitate pentru a-ți da seama ce vrei să faci în viitor

Ai renunțat la facultate? Folosește această oportunitate pentru a-ți da seama ce vrei să faci în viitor

Indiferent de motiv, ai decis să renunți la facultate mai devreme decât te-ai fi așteptat. Poate părea o perioadă înfricoșătoare, dar a renunța cu siguranță nu înseamnă să te dai bătut: este o oportunitate de a-ți da seama de viitorul tău; un viitor care este mai bine aliniat cu ceea ce îți dorești de la viață.

Planifică-ți prima mișcare

Mutarea înapoi acasă este probabil primul lucru pe care va trebui să-l faci odată ce părăsești facultatea. Totuși, nu te acomoda prea mult cu vechile rutine, ci vezi această mișcare ca pe o bază confortabilă, temporară, de la care să îți decizi următorul pas. Nu trebuie să îți planifici întreaga viață încă, dar petrece ceva timp cel puțin gândindu-te la următorul pas, fie că este vorba despre planificarea unei călătorii sau căutarea unui stagiu de practică.

Rezervă un bilet de avion și locuiește în străinătate

Una dintre cele mai bune modalități de a-ți da seama ce vrei să faci în viitor este să te provoci și să petreci timp într-o altă țară. S-a dovedit că mutarea în străinătate și trecerea prin mișcările de înțelegere a vieții de zi cu zi și de integrare în altă parte te ajută să îți găsești „simțul de sine”.

Și nu vorbim doar de o scurtă vacanță aici, vorbim despre a merge undeva pentru mai mult timp. Găsește un loc de muncă interesant în străinătate și petrece câteva luni într-un oraș complet nou sau înscrie-te la un program de studii în străinătate și păstrează acea materie cenușie dintre urechi aprinsă, alegând să înveți o nouă limbă.

Întâlnește oameni noi și lărgește-ți rețeaua de cunoștințe

La universitate, întâlnirea altor oameni vine mână în mână cu studiul: ești expus în mod constant la fețe noi, cu clase mari, locuințe comune și petreceri care te aduc în contact cu oameni noi în fiecare zi. În consecință, lucrezi în mod constant la lărgirea rețelei de cunoștințe, indiferent dacă intenționezi sau nu.

Când pleci de la universitate, va trebui să depui mai mult efort pentru a cunoaște oameni, poate prin înscrierea la un nou club, reaprinderea unui vechi hobby, reluând legătura cu vechii prieteni sau chiar vorbind cu prietenii părinților tăi. S-ar putea să te conectezi cu cineva care te poate ajuta cu experiență de lucru sau oportunități pentru viitor; s-ar putea chiar să fii inspirat să urmezi o nouă cale atunci când afli mai multe despre o carieră la care nu te-ai gândit niciodată înainte.

Învață câteva abilități noi

Cine spune că nu te poți distra în timp ce construiești un CV puternic? Acum este momentul să investești în tine și, în loc să studiezi pentru examene, poți să-ți petreci timpul învățând noi abilități, cum ar fi să înveți o limbă căutată, să gestionezi un grup local de tineri sau să faci voluntariat în programe de conservare sau educație. Nu numai că îți vor oferi mai multă încredere, ci și viitorii angajatori vor fi încântați să vadă că ți-ai petrecut timpul înțelept.

Obține experiență de lucru

Există o singură modalitate de a ști cu siguranță dacă îți place sau nu un loc de muncă: să îl încerci. Experiența de muncă îți face introducerea perfectă în orice carieră, fără angajamentul de a semna un contract sau de a petrece câțiva ani „încercând-o”. Oferă-ți un an și ceva pentru a obține experiență de muncă și programe de practică în companii sau în industriile care crezi că ți-ar putea plăcea și vei afla în curând care dintre acestea ar putea fi potrivite (sau nu!) pentru tine.

Până la sfârșitul celor 12 luni, vei avea o imagine mult mai clară a ceea ce vrei de la viitor. Dacă poți găsi experiență de muncă plătită sau poți completa un stagiu neplătit cu un loc de muncă cu jumătate de normă, chiar mai bine: un flux constant de bani în contul tău îți va permite să îți păstrezi independența.

Învață în străinătate cu EFAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe