GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

10 expresii în limba spaniolă pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

10 expresii în limba spaniolă pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Spaniola este una dintre cele mai vorbite limbi din lume, iar varianta castiliană (vorbită în Spania) fascineaexpații și turiștii la fel de rapid ca străzile înguste și pietruite și gustările delicioase ale țării. Te gândești să vizitezi Spania? Asigură-te că înveți aceste expresii spaniole și le folosești cu oricine te va asculta - îi va impresiona pe localnici și integrarea va fi mult mai ușoară, creând legături mai rapide și mai autentice.

1. ¡Qué guay!

Cum se pronunță? “Gwai”

Ce înseamnă și cum se folosește? Înseamnă fantastic, extraordinar sau superb. Tinerii își colorează conversațiile cu acest adjectiv, răspunzând poveștilor prietenilor lor în cor "¡Qué guay!" (Cât de tare!)

2. Vale

Cum se pronunță? “Bale” (V se transformă în B)

Ce înseamnă și cum se folosește? O mare parte din vocabularul spaniolilor, adică OK, bine, sună bine, înțeleg sau nicio problemă. Provine de la verbul valer (a merita, ca în ¿cuánto vale? – Cât costă?), dar are o semnificație mult mai largă. Este utilizat ca o modalitate de a exprima acordul sau de a confirma ceea ce a spus cineva. De exemplu, "Ne întâlnim mâine la 11 dimineața, vale?" sau "Sună-mă mai târziu pentru a organiza asta. Vale, te sun eu.) După ce petreci ceva timp în Spania, vei observa că oamenii tind să-l repete de două ori ca răspuns. (vale, vale), care este un gest drăguț!

3. Hombre

Cum se pronunță? “Ombre” (H este mut)

Ce înseamnă și cum se folosește? Literal, înseamnă „om” și este, de asemenea, folosit pentru a afirma sau întări ceea ce spui; de obicei, înseamnă nu, da/desigur, a saluta sau a implora. Vei auzi:

Nu – “Îți place de șeful tău?” Qué va, hombre, para nada. (Nu vai, nicidecum.)

Da/Bineînțeles – ¡Claro que sí, hombre! (Desigur, sau cu siguranță)

Salutare – ¡Hombre! Cómo estás? (Hey omule! Ce faci?)

Rugăminte – ¡Vamos, hombre, por favor! (Haide, omule, te rog.)

Acest lucru nu sună prea ciudat pentru vorbitorii de engleză, deoarece „man” în engleză poate fi folosit în același mod.

4. Tío/Tía

Cum se pronunță? Tio/Tia”

Ce înseamnă și cum se folosește? Deși literal înseamnă „unchi” și „mătușă”, aceste cuvinte sunt de asemenea folosite informal pentru a se referi în general la o altă persoană. Similar, vorbitorii de engleză folosesc „dude” sau „guy” ("Uită-te la tipii ăia de acolo!" sau "Cine a spus asta?" "Nu știu, doar un tip."). Spaniolii folosesc „tío” sau „tía”. Aceste cuvinte pot fi de asemenea folosite pentru a atrage atenția unui prieten, ca în „Tío/tía, vino aici!”

5. ¿Cómo vas?

Cum se pronunță? “Como bas” (Din nou, V se pronunță ca B)

Ce înseamnă și cum se folosește? Spaniolii sunt prietenoși, gata să înceapă o conversație și înarmați cu mai multe modalități de a întreba clasicul "Ce mai faci?". Aceste saluturi sunt folosite frecvent pe tot parcursul zilei - în conversații informale, cum ar fi întâlnirile cu prietenii sau colegii, discuțiile cu angajații din magazine - așa că este benefic să le cunoști. Mulți vizitatori vor învăța rapid ¿Qué tal? iar cea de-a cincea expresie pe care trebuie să o adaugi la repertoriul tău pentru conversații este ¿Cómo vas?, însemnând literal "Cum mergi?".

6. Puente

Cum se pronunță? “Puente”

Ce înseamnă și cum se folosește? Preferatul fiecărui angajat – și un stereotip al vieții în Spania – este puente, sau weekendul de trei zile. Adesea, datorită sărbătorii unui sfânt, aceste „poduri” devin cele mai bune zile de luni și vineri din an!

7. Guiri

Cum se pronunță? “Giri”

Ce înseamnă și cum se folosește? Oricine dorește să se integreze în Spania și-a făcut cercetările despre cum să nu arate ca un "guiri". Guiris, pronunțat „giri”, sunt străinii (foarte evident) care provin de obicei din țările vorbitoare de limbă engleză sau din Europa centrală și de nord. Spaniolii te vor identifica ca "guiri" pentru că, în general, nu ești spaniol: ieși la cină seara mult prea devreme; ai hărți și camere foarte mari prin oraș; vorbești foarte tare la monumente sau în timp ce vizitezi obiectivele turistice; porți pantaloni scurți din denim cu șlapi pe tot parcursul anului; și comanzi doar sangria.

8. Buenas

Cum se pronunță? “Buenas”

Ce înseamnă și cum se folosește? Începe dimineața spaniolă însorită cu un vesel Buenos días, continuă cu buenas tardes seara și încheie ziua cu buenas noches când este timpul să îți iei la revedere sau să spui noapte bună. Sau, poți opta pur și simplu pentru "Buenas!" pentru a saluta în orice moment al zilei. Vei primi un răspuns identic "Buenas!" și poți trece la aspecte mai importante – cum ar fi câte tortilla și patatas bravas vei comanda la prânz?

9. ¡Venga ya!

Cum se pronunță? “Benga ya” (Din nou, V se pronunță ca B)

Ce înseamnă și cum se folosește? Aceasta este o altă expresie foarte des folosită în Spania și îți aduce puncte suplimentare pentru că ieși din lista obișnuită de expresii învățate de obicei de vizitatori. ¡Venga ya! (sau uneori pur și simplu ¡Venga!) este o modalitate de a exprima surpriza sau neîncrederea. Exact ca "no way", "come on!" sau "come off it!" în engleză, exprimă mirarea. (De exemplu, dacă ai aflat că prietenul tău a comandat 15 tortilla și zece farfurii cu patatas bravas – apoi le-a mâncat pe toate.)

10. Pasta

Cum se pronunță? Pasta (la fel ca mâncarea ta preferată!)

Ce înseamnă și cum se folosește? Bani, bani, bani. Sau paste, paste, paste dacă ești în Spania. Așa este – în loc să facă referire la mâncarea italiană, în Spania, pasta înseamnă bani. Fie că este vorba de monede, bancnote, carduri, pesete sau euro, indiferent dacă le deții sau nu, toate reprezintă "paste" pentru spanioli.

Învață spaniola cu noi în Spania cea însorităAflă mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Testează-ți engleza în câteva minute

Află mai multe