GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

50 de lucruri pe care le iubim la Marea Britanie (și știm că o să-ți placă și ție)

50 de lucruri pe care le iubim la Marea Britanie (și știm că o să-ți placă și ție)

Încântător de diversă și uluitor de frumoasă, Marea Britanie are un farmec unic care captivează aproape pe oricine o vizitează sau are norocul să o numească acasă. De la evident la obscur, iată cele 50 de lucruri pe care le iubim la Marea Britanie – fără o ordine anume:

**1. Malul mării
**

De la nisipuri aurii la plaje frumoase cu pietriș și stânci dramatice de cretă albă, litoralul din Marea Britanie este pur și simplu uimitor.

**2. Familia regală
**

Nunțile, castelele, copiii minunați și The Crown. OK, deci adevărata afacere este probabil mult mai bună decât varianta Netflix, dar vom lua orice bunătate Windsor pe care o putem obține.

3. Sport

Tenis. Rugby. Fotbal. Cricket. Britanicii sunt pasionați de sport, încurajează cu înverșunare propriile echipe și sunt întotdeauna pregătiți să stea alături de cei defavorizați.

**4. Ceaiuri cu lapte, scones și dulceață
**

Trebuie să zicem mai mult?

5. Fish and chips

Un clasic britanic, cel mai bine savurat dintr-un ziar pe malul mării (sfatul nostru secret: satul Anstruther din Scoția). Pentru alte clasice pe care trebuie să le  mănânci, verifică această postare.

**6. Seriale TV
**

Dacă ai îndrăgit The Crown, Downton Abbey, Black Mirror, Luther, Dr Who sau Sherlock, trebuie să îi mulțumești industriei TV britanice…

7. BBC

Apropo de asta, BBC este cadoul Marii Britanii pentru lumea difuziunii. Este cea mai veche organizație națională de radiodifuziune din lume cu o acoperire cu adevărat globală, transmițând evenimente mondiale 24/7 și producând divertisment de clasă mondială.

8. Accentul

Toată lumea vrea un accent britanic, nu? Este încântător, sofisticat și poate veni sub mai multe forme.

**9. Zile libere
**

Da, până la opt zile libere suplimentare în fiecare an pentru toată lumea, care nu sunt luate din indemnizația anuală de concediu de muncă. (Consideră-te norocos dacă locuiești și lucrezi în Marea Britanie!)

10. Muzica

The Beatles, The Rolling Stones, Queen, Amy Winehouse, Coldplay, Sam Smith, Oasis, Ed Sheeran, Adele, Muse, Mark Ronson, Calvin Harris, Ellie Goulding, Dua Lipa și The Spice Girls… Și de abia am început.

11. Diversitatea

Marea Britanie este o combinație de stiluri și iubim asta! Este o sursă de bogăție istorică, culturală și culinară și este expusă pe deplin în orașe precum Londra și Manchester.

12. Excentricitatea

Marea Britanie este o națiune excentrică, ciudată. Și locuitorii sunt foarte mândri de asta.

13. West End

Mergi în West End în Londra și vizionează producții premiate de renume mondial cum ar fi Les Miserables, Wicked, Mamma Mia sau The Lion King. Apoi, fă o vizită și la teatrul din apropierea casei tale și urmărește o strălucitoare producție dramatică locală.

**14. Cultura accesibilă
**

Artele, știința și cultura sunt sărbătorite în toată Marea Britanie, iar locurile de talie mondială precum British Museum din Londra sunt gratuite pentru toți. Cât de grozav este?

**15. Zona rurală
**

Dealuri înverzite, sate pitorești cu străzi pietruite și căsuțe istorice cu acoperișuri de paie… Farmecul peisajului rural britanic este de netăgăduit.

**16. Istoria
**

Chiar și în cele mai mici și mai îndepărtate locuri poți găsi de obicei un pub, o biserică, un castel sau o căsuță care datează din anii 1600.

17. Ciocolata

Ei au inventat Cadbury Dairy Milk, Curly Wurlies, Chocolate Freddos și M&S’s Chocolate Brownie Bites. Yum.

**18. Invenții uimitoare
**

Lumea nu ar fi ceea ce este astăzi fără Marea Britanie. Trebuie să le mulțumim britanicilor pentru antibiotice, ciment, motorul cu reacție, televizorul, conservele și World Wide Web, pentru a numi doar câteva.  Ah, și batonul de ciocolată, desigur.

19. Harry Potter

Îți poți imagina o lume fără Harry Potter? Britanici se umflă în pene de mândrie știind că Harry Potter este unul de-al lor, dar, din fericire, sunt mai mult decât fericiți să-l împărtășească lumii.

**20. Haosul (anual) al zăpezii
**

Există ceva fermecător în haosul provocat de zăpada care apare atunci când în Regatul Unit ninge oricât de puțin: școlile se închid, transportul public se oprește… și toată lumea se îndreaptă spre cel mai apropiat parc pentru un loc de săniuș!

**21. Umorul
**

Simțul umorului sarcastic și autoironic poate fi un gust dobândit, dar a dat naștere și unor spectacole de comedie cu adevărat originale (Fawlty Towers, The Office, Little Britain) și unora dintre cei mai buni comedianți din lume (Eddie Izzard, Ricky Gervais, Jimmy Carr, Russell Brand, Michael McIntyre).

**22. Cozile
**

Britanicii iubesc structura atunci când așteaptă să le vină rândul. Este drăguț, într-adevăr, cât de politicoși sunt (și cât de ciudat este cuvântul în sine).

23. Londra

Dragostea pentru Londra dăinuie – din motive întemeiate. Nu există nimic asemănător cu entuziasmul și varietatea pe care le oferă acest oraș și cultura de ultimă oră pe care o susține. În ceea ce privește orașele lumii, este remarcabil de ușor să evadezi și atunci când totul devine puțin prea mult – trebuie doar să te urci într-un tren și să vizitezi alte orașe.

**24. Călătoriile cu mașina
**

Apropo… există multe de descoperit dincolo de Londra – de la orașe fermecătoare (mai mici) precum Brighton, Bournemouth, Bristol, Manchester, Eastbourne, Oxford și Cambridge, până la peisaje naturale uluitoare accesibile doar cu mașina.

**25. Rockul
**

OK, am menționat deja unele dintre cele mai mari și mai strălucitoare vedete ale scenei muzicale din Marea Britanie, dar istoria rock-ului britanic merită o mențiune specială. Îți poți imagina rock-ul fără contribuția unor trupe precum The Beatles, The Rolling Stones, Stone Roses, Pink Floyd, Black Sabbath, Led Zeppelin, Joy Division, The Smiths, Blur, Queen, The Cure, The Who, Oasis sau Radiohead? Credem că nu.

26. Come Dine with Me

Televiziunea britanică la cea mai bună calitate. Patru străini se adună pentru a găti o masă unul pentru altul și apoi notează seara. Câștigătorul ia acasă 1000 GBP în numerar. Comentariul este excepțional (și un exemplu perfect de sarcasm britanic în acțiune.)

**27. O băutură bună pentru constructor
**

Cunoscută ca o „băutură a constructorului”, deoarece lucrătorii din construcții o fac de obicei cea mai bună. Aprinde fierbătorul, pune pliculețe de ceai în ceașcă, apă fierbinte, un strop de lapte, două linguri de zahăr și.. gata. Nu uita să ai la îndemână și un biscuite pentru a-l înmuia în ceai. (Nu îl scufunda prea mult timp, altfel biscuitul se va rupe.)

**28. Ceaiul de după-amiază
**

O abordare puțin mai sofisticată a ceaiului, dar nu mai puțin britanică. Sandvișuri, prăjituri și biscuiți realizate cu artă, savurate cu cantități abundente de ceai și poate cu un pahar sau două de șampanie. Și toate astea la ora patru după-amiaza. Destul de fabulos, nu?

**29. Mic dejun englezesc
**

Apropo de bunătăți… Acesta este faimos dintr-un motiv. Nu există un început de zi mai bun (și mai consistent) decât acesta.

30. Patiserii

Cel mai satisfăcător deliciu sărat și la fel de variat ca Marea Britanie însăși (poți avea acea mică patiserie delicioasă umplută cu orice, de la carne de vită la curry).

**31. Dragostea lor pentru cuvântul „îmi pare rău”
**

Britanicii își cer scuze pentru tot, chiar și atunci când nu există nimic pentru care să-și ceară scuze. Ei sunt ATÂT de politicoși.

**32. Parcul Național Snowdonia
**

Frig, înnorat și ploios 90% din timp, ceea ce îl face cu atât mai special atunci când îl prinzi într-o zi însorită. Și am menționat că este incredibil de frumos?

33. David Attenborough

O comoară națională (deși el însuși urăște termenul), domnul Attenborough a încântat generații de britanici cu programele sale despre natură, ajungând la publicul global cu serialele Blue Planet și Planet Earth. El a spus recent asta, făcându-ne pielea de găină:

„Ne aflăm într-o etapă unică în istoria noastră. Niciodată până acum nu am avut o asemenea conștientizare a ceea ce facem planetei și niciodată până acum nu am avut puterea de a face ceva în privința asta. Cu siguranță avem responsabilitatea de a avea grijă de planeta noastră albastră. Viitorul umanității și, într-adevăr, întreaga viață de pe Pământ depinde acum de noi.”

34. Curry Mile în Manchester

Cea mai mare concentrație de restaurante asiatice din Marea Britanie care găzduiește, fără îndoială, unele dintre cele mai bune curry din lume. Dă-te deoparte, India.

**35. Cutii de telefon roșii
**

Peste tot pe Instagram pentru un motiv.  Nu mai este folosit, într-adevăr, dar este la fel de emblematic ca întotdeauna.

**36. Autobuzul londonez
**

O altă emblemă și încă în uz. Să stai pe acel loc râvnit din primul rând de la etajul doi al unui autobuz cu etaj este cel mai palpitant mod de a experimenta Londra.

**37. Repere din Londra
**

Big Ben, Tower Bridge, St. Paul’s Cathedral, Buckingham Palace și London Eye. Cu adevărat iconice și văzute într-o zi dacă te grăbești.

**38. Un prânz în pub într-o zi de duminică
**

O friptură de duminică cu prietenii tăi la un pub tradițional undeva de-a lungul Tamisei. Nu poți găsi ceva mult mai britanic decât atât.

**39. Chipsuri Walkers
**

Doar un britanic ar inventa o aromă crocantă numită „Cocktail de creveți” și ar crede că este o idee bună. (Și e.)

40. Mind the gap

Anunțul prin excelență la metroul londonez. Și ceva ce cineva ar trebui cu siguranță să folosească într-o melodie rap.

41. Portobello Road

Această stradă faimoasă din cartierul Notting Hill din Londra a fost demnă de Instagram înainte chiar de a fi inventat Instagram, cu case de culoarea bomboanelor, magazine la modă, cafenele cool și cea mai mare piață de antichități din lume.

42. The Great British Bake Off

O emisiune TV care îi pune pe brutari amatori unul împotriva celuilalt, provocându-i să facă cel mai bun pandișpan pe care l-a văzut vreodată lumea. Sună plictisitor? Absolut deloc. Este cu totul fermecător și ciudat de interesant.

**43. Ponei New Forest
**

5000 de ponei semi-sălbatici trăiesc într-o zonă de pădure, la doar câteva ore în afara Londrei. Sună magic? Doar un pic.

44. Borough Market

Sâmbătă dimineața, raiul cumpărăturilor alimentare pentru toți londonezii. Mâncare fantastică, o atmosferă grozavă și unele dintre cele mai tari locuri pentru a mânca, a bea și a discuta în weekend. O vizită obligatorie în capitala britanică.

45. Pub quiz

După prânzul la pub pe care l-am menționat mai devreme, rămâi pentru un test la pub cu prietenii tăi și întreabă-te de ce toți ceilalți par să știe mult mai mult decât tine.

46. Calmul

“Păstrați-vă calmul și continuați” nu este doar un slogan pe un afiș. Rezumă interpretarea prin excelență britanică a vieții: rămâni calm, indiferent de ce ți-ar arunca viața.

**47. Mașina Mini Cooper
**

O mașină mică și fășneață. Și un adevărat reper de design.

48. Lake District

Pace pură în mijlocul unora dintre cele mai frumoase peisaje din toată Marea Britanie. Merită călătoria lungă cu mașina dacă te afli în sud.

**49. Raiul hipsterilor
**

Brighton este unul dintre cele mai tari și mai ciudate orașe de pe litoral din lume. Și, de asemenea, complet original.

**50. Universități de talie mondială
**

Oxford, Cambridge, Imperial, King’s College, The London School of Economics, UCL, Durham, Warwick… Celor mai inteligenți studenți din lume le place să numească Regatul Unit casa lor – iată cum poți deveni unul dintre ei.

Învață engleză în Marea Britanie cu noi
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe