GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

9 tradiții de Anul Nou din întreaga lume

9 tradiții de Anul Nou din întreaga lume

Vrei să îți amesteci puțin rutinele de Anul Nou și să te asiguri că faci tot posibilul pentru a fi binecuvântat cu avere, prosperitate și fericire în 2024? Lăsând la o parte numărătoarea inversă și artificiile (nu ar trebui să uitați clasicele), am întocmit o listă de tradiții din întreaga lume care te vor ajuta să faci asta.

1. Începe noul an cu dreptul

Mai exact, pe piciorul drept. În Scoția și Grecia, „primul picior” este o tradiție veche – prima persoană care intră în casa ta va aduce fie noroc, fie ghinion. Prietenii și rudele sunt alegeri bune pentru a intra primii – întotdeauna cu piciorul drept și niciodată cu mâna goală.

2. Sari!

Dacă dorești să implici mai mulți oameni și mai multe picioare, poți face pur și simplu ca danezii și „sari” în noul anul de pe scaun la miezul nopții. În Brazilia, oamenii trec la următorul nivel: în noaptea de Revelion merg la plajă și sar peste șapte valuri – în timp ce își pun șapte dorințe pentru noul an.

3. O gură plină de struguri

În Spania și în multe alte țări hispanice, oamenii încep Anul Nou cu gura plină: se crede că dacă vor consuma doisprezece struguri la miezul nopții vor avea douăsprezece luni pline de fericire și prosperitate. Totuși, nu poți să mănânci strugurii oricând vrei: trebuie să-i mănânci ori de câte ori clopotul bisericii sună miezul nopții – pentru fiecare bătaie a ceasului, mănânci un strugure.

4. Za zdorovjie

În Rusia, oamenii își iau foarte în serios dorințele de Anul Nou și depun mult efort pentru a se asigura că se împlinesc: rușii se gândesc la dorință, o scriu pe o foaie de hârtie și ard hârtia respectivă. Apoi, pun cenușa într-un pahar de șampanie și o beau. Noroc!

5. Un an de călătorii

Iată o tradiție de Anul Nou pentru toți călătorii: în Columbia, oamenii care își doresc un an plin de călătorii își iau valiza (goală) pentru o plimbare în jurul blocului la miezul nopții.

6. Ai grijă la culori

Există o mulțime de tradiții care implică haine: în Brazilia, de exemplu, porți alb pentru a îndepărta spiritele rele. În China, te îmbraci în roșu pentru noroc (în februarie, atunci când vor sărbători Anul Nou în 2024). Lenjeria intimă pare a fi o parte și mai importantă a tradițiilor de Anul Nou din întreaga lume, așa că urmează acest ghid de culori pentru lenjerie intimă pentru a obține ținuta potrivită.

7. Ai grijă ce mănânci

Dacă mănânci alimente rotunde, ar trebui să fii aranjat când vine vorba de prosperitate. În Italia, se spune că mâncarea tradițională consumată la miezul nopții, cotechino și lenticchie (cârnat cotechino și linte), aduce noroc în noul an – până la urmă, lintea arată ca banii.

8. Totul e rotund

În Filipine, concentrarea asupra lucrurilor rotunde nu se referă doar la masă – fructele rotunde sunt mâncate și expuse, oamenii își dau reciproc monede și poartă buline.

9. Lasă plumbul să preia conducerea

Unii oameni folosesc frunze de ceai pentru a prezice viitorul. În Europa vorbitoare de germană și în unele dintre țările nordice, lucrurile se încing puțin: acolo oamenii folosesc plumb și un vas cu apă pentru a prezice ce va aduce noul an. O cantitate mică de plumb este topită într-o lingură și turnată în apă rece – forma pepitei de plumb este apoi interpretată cu atenție pentru a prezice ce va aduce noul an.

Descoperă lumea cu noi în 2024Află mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe