GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Iar acum ce fac? 5 lucruri pe care le poti face după ce termini examenele

Iar acum ce fac? 5 lucruri pe care le poti face după ce termini examenele

Ți-ai trecut examenele cu brio, ai primit diploma de liceu sau ai terminat anul la universitate și ai tot timpul din lume să faci exact ceea ce vrei să faci. Există o singură problemă – nu ai nicio idee despre ce vrei să faci de fapt. Deși mulți dintre voi se vor îndrepta direct spre universitate (sau studii ulterioare), unii dintre voi s-ar putea să se fi săturat de studii, pentru moment, oricum. Dacă acesta este cazul, un an sabatic poate fi o modalitate excelentă de a-ți limpezi gândurile, de a te bucura de libertate și de a-ți da seama cine ești cu adevărat și ce vrei cu adevărat să faci cu viața ta.

Iată câteva idei despre cum să îți petreci săptămânile și lunile următoare.

1. Începe un blog sau construiește un site web

Ai un interes pentru care ți-ai dorit întotdeauna să-ți dedici viața, dar nu ai reușit niciodată fiind cu nasul îngropat permanent în cărți? Ei bine, acum este timpul să schimbăm focusul. Fie că este vorba de călătorit, gătit, îngrijitul animalelor sau croit de haine – de ce nu documentezi ceea ce faci într-un blog și nu creezi un portofoliu de povești, fotografii, videoclipuri sau modele care să-ți prezinte interesele? Ar putea deveni chiar o carieră (mulți oameni au făcut asta).

Dacă ai deja un portofoliu de, să zicem, fotografii pe care să le arăți, de ce să nu îți construiești un site web personal? Un site web personal aranjat va fi întotdeauna un atu, mai ales odată ce începi să cauți un loc de muncă.

2. Obține experiență de lucru

Știi ce este atât de grozav la un an sabatic? Probabil că încă locuiești acasă cu părinții tăi și nu ai nicio chirie de plătit și frigidere de umplut. Dar doar pentru că nu ai cheltuieli nu înseamnă că ar trebui să stai întins pe canapea fără să faci nimic toată ziua. Acesta este un moment grozav pentru a obține experiențe de lucru fără presiunea de a câștiga suficient sau de a plăti o mulțime de facturi. Să faci un stagiu de practică în această etapă este o idee grozavă, deoarece te va ajuta să-ți dai seama ce îți place să faci și ce te pasionează, poate chiar ce vrei să studiezi după aceea.

3. Învață o limbă străină

Mai multe limbi înseamnă mai multe oportunități, este atât de simplu. Gândește-te doar la cât de mult mai internațională a devenit lumea noastră și cât de important este să poți comunica cu oameni din toată lumea. Cunoștințele lingvistice sunt importante pentru viitoarea ta carieră, dar nu este doar o chestiune de stăpânire a cuvintelor și a gramaticii, este la fel de important să-ți extinzi orizonturile prin limbă și să cunoști noi culturi și oameni. În plus – învățarea unei limbi străine este distractivă, mai ales dacă pleci în străinătate pentru a o studia.

4. Fă voluntariat

O altă modalitate grozavă de a îți extinde orizonturile și de a obține o apreciere mai profundă a unei țări și a locuitorilor acesteia este să te înscrii pentru un proiect de voluntariat într-o altă țară. Lăsarea prietenilor și a familiei în urmă va fi probabil unul dintre cele mai grele lucruri pe care le vei face, dar probabil se va dovedi a fi cea mai plină de satisfacții experiență pe care ai avut-o vreodată. Vei cunoaște o lume nouă, un nou mod de viață, probabil, și vei face ceva lucruri bune în acest proces. De asemenea, vei crește și te vei maturiza în moduri pe care nu le-ai crezut posibile până acum. Proiectele de voluntariat pot include orice, de la a lucra la o fermă de legume în Argentina, învățându-i pe oameni despre agricultura ecologică, până la a lucra alături de președintele unei organizații non/profit (ONG) mexicane dobândind experiență în domeniul sustenabilității.

5. Fă ceva ce nu ai mai făcut până acum

“Dacă vrei lucrurile pe care nu le-ai avut niciodată, atunci trebuie să faci lucrurile pe care nu le-ai făcut niciodată.” Acesta ar putea fi momentul perfect pentru a ieși din zona ta de confort și a-ți realiza unele dintre cele mai mari visuri ale tale. Este nevoie de mult curaj să gândești în afara cutiei și să abordezi viața într-un mod complet nou, dar este ceea ce trebuie făcut pentru a te dezvolta și a deveni persoana care ți-ai dorit întotdeauna să devii. Ai visat mereu la o călătorie în jurul lumii sau la o călătorie InterRail în jurul Europei? Petrece vara asta sau anul care vine muncind și economisind și apoi pornește la drum.

Ar putea fi acesta Anul Sabatic al visurilor tale?Află mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe