GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Mai multe întrebări pe care le are orice cursant aflat la prima experiență lingvistică în străinătate

Mai multe întrebări pe care le are orice cursant aflat la prima experiență lingvistică în străinătate

Uraaa, ai ajuns la destinație! Sperăm că totul a decurs fără probleme și că noua ta casă departe de casă este la fel de minunată pe cât ți-ai imaginat că va fi. Cu toate acestea, s-ar putea să rămână sau nu câteva întrebări: cum ar fi, cum ajung la școală în prima zi? Ce fac dacă am jetlag? Și părinții mei pot veni în vizită? Pentru a te asigura că te poți concentra asupra părților interesante ale călătoriei - cum ar fi extinderea vocabularului, distracția cu prietenii și utilizarea din plin a hashtag-ului #EFMoment - am colectat câteva întrebări pe care știm că le au mulți cursanți în timp ce studiază în străinătate. Apoi, i-am consultat pe experții noștri de studii în străinătate pentru toate răspunsurile și am pregătit o altă ediție a întrebărilor și răspunsurilor noastre utile pentru astfel de experiențe. Înainte de a continua, consultă prima parte a articolului pentru a afla totul despre cum să profiți la maximum de călătoria ta în străinătate:

1. Cum ajung la școală în prima zi?

Acesta este unul dintre primele lucruri ce ar trebui întrebate în discuția cu familia gazdă, colegii de cameră sau personalul din reședință. Ei te pot îndruma ce autobuz sau tren să iei, unde să cobori și cum să ajungi la clădirea propriu-zisă. În cazul în care nu primești imediat o cartelă SIM locală și nu ești sigur dacă ai Wi-Fi, fă o poză sau printează hărțile și ești gata de plecare (asigurându-te că vei ajunge acolo). Pentru prima zi de școală, îți recomandăm să planifici suficient timp – totul va fi nou și ar putea dura ceva mai mult timp. Dacă ai ocazia, de ce să nu mergi pe jos? În cazul în care ai ceva timp liber înainte de a merge la școală, verifică traseul și exersează naveta.

2. Ce se întâmplă dacă nu înțeleg nimic?

În funcție de nivelul inițial al limbii, ar putea dura ceva timp până te obișnuiești să auzi doar limbă străină toată ziua – dar exact asta te va ajuta să înveți. A avea un dicționar la îndemână poate fi util la început. Familia gazdă și personalul școlii sunt obișnuiți să fie înconjurați de oameni cu tot felul de niveluri de limbă, astfel încât vor putea vorbi mai rar și vor putea folosi vocabularul de bază dacă este necesar.

3. Cum obțin o conexiune la internet?

Toate școlile au Wi-Fi gratuit și vei primi informațiile de conectare în prima zi. În afara școlii, la cazare, trebuie să verifici cu familia gazdă sau cu personalul reședinței pentru a găsi rețeaua Wi-Fi și parola. Unele familii de gazdă percep o taxă pentru internet, așa că asigură-te că verifici în prealabil. În multe dintre destinații, vor exista cafenele sau alte spații publice cu Wi-Fi gratuit. Întreabă membrii personalului sau colegii studenți despre cum să te conectezi.

4. Cum păstrez legătura cu familia mea de acasă?

Majoritatea aplicațiilor și serviciilor pe care le utilizezi pe telefonul tău – WhatsApp, Snapchat, Skype, e-mail, servicii de mesagerie și orice altceva există – pot fi utilizate numai cu Wi-Fi, ceea ce înseamnă că le poți folosi la școală sau în orice loc în care este oferit Wi-Fi gratuit. Asigură-te că verifici cu furnizorul tău de telefonie dacă există o ofertă pentru utilizarea telefonului în străinătate fără a plăti suplimentar - dacă nu, factura ar putea avea un cost foarte ridicat destul de repede. Este recomandat să păstrezi telefonul pe modul avion dacă utilizezi numai Wi-Fi, astfel încât să nu fii taxat în cazul în care telefonul încearcă să găsească recepție în străinătate. Ia în considerare achiziționarea unui telefon sau a unei cartele SIM la destinație - poți avea un card de debit și poți avea control asupra cheltuielilor tale. Amintește-ți că îți poți folosi computerul și pentru a scrie e-mailuri, Skype sau chat.

5. Ce se întâmplă dacă nu-mi place mâncarea?

Știm că este întotdeauna puțin ciudat să mănânci mâncare diferită de cea cu care ești obișnuit, dar asta face parte din experiență. Cine știe, poate vei descoperi specialități locale minunate fără de care nu vei mai putea trăi? Sfatul nostru este să încerci totul înainte de a spune că nu îți place ceva. Familiile gazdă au, de obicei, experiență în a satisface gusturi diferite, asigurându-se în același timp că elevii experimentează toate aromele locale. Cantinele au întotdeauna o varietate de alimente, dar îți recomandăm să încerci cât mai multe dintre specialitățile locale. Să iei masa cu prietenii este una dintre cele mai bune modalități de a explora o nouă cultură, până la urmă. Dacă ai alergii, asigură-te că întrebi întotdeauna despre ingrediente și verifici cu profesorul, astfel încât acesta să te poată învăța toate cuvintele pe care trebuie să le cunoști pentru o experiență culinară sigură.

6. Cum îmi fac prieteni noi?

Lucrul bun despre studiul în străinătate este că aproape toată lumea de la școală se află în aceeași barcă: toată lumea ajunge într-o țară nouă în care nu cunoaște pe nimeni, așa că probabil și colegii tăi sunt puțin nervoși în a-și face prieteni. Dar să îți faci prieteni noi este mai ușor decât crezi – începe doar să vorbești cu oamenii, participă alături de ei la activități și fii tu însuți - minunat, amuzant și receptiv. Dacă ești încă îngrijorat: colegii tăi de clasă sunt un punct de plecare excelent pentru prietenii – la urma urmei petreceți destul de multe ore împreună, iar temele sunt o experiență grozavă prin care puteți stabili conexiuni. (Și mult mai distractiv dacă nu trebuie să o faci singur.)

7. Ce pot face în privința jet lag-ului?

Ghici ce, avem o postare pe blog pe care o poți citi în timp ce jet lag-ul nu te lasă să dormi noaptea. Încearcă să intri în noul tău ritm cât mai curând posibil – dacă ajungi după-amiaza, încearcă să nu te culci imediat, ci explorează noua ta casă departe de casă cu o plimbare. Soarele și aerul proaspăt îți vor ajuta corpul să se adapteze. Bea multa apă și mănâncă mese ușoare. Și nu te stresa din cauza jet lag-ului - se spune că este nevoie de aproximativ o zi pe ora de diferență pentru a te adapta la noul fus orar.

8. Ce se întâmplă dacă îmi pierd documentele de călătorie?

Înainte de a pleca, asigură-te că ai o copie electronică a tuturor documentelor importante – fie le poți scana, fie le poți face o fotografie cu telefonul. Apoi, trimite-le pe propria ta adresă de e-mail și cuiva apropiat care rămâne acasă. În acest fel, ei te pot ajuta în cazul în care nu îți poți accesa documentele. Dacă îți pierzi pașaportul, contactează ambasada sau consulatul de la destinație, astfel încât să te ajute să obții un nou pașaport și să rezolvi eventualele probleme legate de viză. Dacă îți pierzi biletul de avion (care oricum va fi cel mai probabil digital), contactează biroul de vânzări sau compania aeriană.

9. Ce se întâmplă dacă îmi este dor de casă?

Tuturor ni se face dor de casă la un moment dat. Uneori, vrem doar să dormim în propriul nostru pat și să mâncăm mâncarea pe care o mâncăm mereu. De obicei, te ajută să tolerezi puțin dorul de casă – cumpără înghețata favorită și vizionează filmul preferat împreună cu prietenii de acasă prin Skype, de exemplu. Dar apoi, trebuie să îți distragi atenția: să fii ocupat te ajută la combaterea dorului de casă, așa că asigură-te că participi la activități și explorezi noul oraș cu noi prieteni.

10. Prietenii și familia mea pot veni în vizită?

Da, familia și prietenii tăi pot veni să te viziteze în străinătate. Ei nu vor putea locui la casa familiei tale gazdă sau la reședința ta, dar vor exista o mulțime de opțiuni de cazare la destinație.

11. Ce se întâmplă dacă îmi place atât de mult încât nu vreau să mă mai întorc acasă?

Poți desigur adăuga câteva săptămâni la experiența ta de studiu în străinătate. Sau pur și simplu te poți întoarce în destinația ta de vis cât mai curând posibil.

Folosește aceste răspunsuri Află mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe