GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

8 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să te muți în Londra

8 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să te muți în Londra

Te-ai hotărât: te muți la Londra, unul dintre cele mai interesante orașe din lume. Indiferent dacă mutarea ta este iminentă sau doar un proiect vag în mintea ta, iată câteva lucruri care trebuie să știi că te vor ajuta să faci tranziția mai ușoară către capitala britanică. Ciudățenii locale, sfaturi pentru împachetat, conectivitate, documente banale – îți oferim toate informațiile…

1. Rămâi conectat

Să rămâi conectat atunci când te muți într-un oraș nou este esențial și te poate ajuta să te simți mai puțin pierdut. La sosirea în Londra, cumpără o cartelă SIM locală preplătită sau un plan de date dacă stai pentru o perioadă mai lungă de timp și ai cerințe specifice (apel în străinătate, date etc.) Dacă Wi- Fi-ul (gratuit) este suficient, ține minte că aeroporturile și majoritatea instituțiilor oferă Wi-Fi gratuit în schimbul datelor tale personale. TimeOut a creat o listă de restaurante și baruri unde te vei putea conecta gratuit.

2. Aplicațiile îți vor salva viața

Utilizează Citymapper pentru a îți pregăti călătoria prin oraș cu indicații de rută, timp și preț. Rezervă în avans un taxi folosind Hailo sau comandă o călătorie oriunde în oraș, oricând, cu Uber. Cea mai bună parte? Nu este nevoie de numerar, toate plățile se fac prin cardul tău preînregistrat în aplicație. Ți-e poftă de mâncare coreeană? Mâncarea preferată îți este livrată la ușă cu Deliveroo. Nu uita să descărci Met Office pentru prognozele meteo și Dojo sau Great Little Place City Guide pentru a fi la curent cu toate lucrurile moderne care se întâmplă în oraș.

**3. Cardul Oyster este foarte șmecher

**

Probabil că ai auzit de Oyster Card – acest card de călătorie reîncărcabil ce îți va deschide ușile metroului din Londra, Docklands Light Railway și sistemului de autobuze. Cumpără-l online sau la orice stație de metrou. Transportul public din Londra se întinde pe șase zone și acum lansează un serviciu de 24 de ore pe zi: metroul de noapte (liniile Central și Victoria) și liniile de autobuz conectează centrul Londrei de periferia orașului. Cei mai sportivi dintre voi vor aprecia Santander Cycles, biciclete cu autoservire disponibile pentru călătorii scurte de la doar 2 lire sterline. Taxiurile negre, taxiurile și mașinile Uber te vor ajuta, de asemenea, să te deplasezi prin oraș.

4. Dar hârtiile contează în continuare

Ești pe punctul de a închiria apartamentul visurilor tale, dar pur și simplu nu poți să-ți găsești actul de identitate care să dovedească că ești tu? Asigură-te că iei cu tine toate lucrurile importante, traduse în engleză și legalizate, dacă este necesar. Pregătește fotografii de identitate, precum și copii digitale și pe hârtie ale documentelor tale, astfel încât să le poți avea la tine în orice moment. O listă de verificare rapidă: un act de identitate cu fotografie, extrase bancare, dovezi de angajare (dacă lucrezi), o referință de la angajatorul anterior și CV-uri tipărite (dacă ești în căutarea unui loc de muncă), o dovadă a adresei după ce ai găsit o cazare (o factură de energie electrică pe numele tău, de exemplu) și dovada locului tău la universitate (dacă ești student).

5. Londonezii se ghidează după propriile reguli

Ce au în comun vulpile, tranversarea ilegală a străzii și codurile poștale? Când te muți la Londra, va trebui să te familiarizezi cu toate acestea. Vulpi, întrebi? Capitala britanică este plină de vulpi roșii. Nu este neobișnuit să întâlnești una în parcuri și curți. Traversarea ilegală a străzii? Deși este ilegal în majoritatea țărilor europene, poți face acest lucru în Londra fără sa te simți vinovat (doar asigură-te înainte de a o face!). Și spre deosebire de majoritatea țărilor, codurile poștale britanice sunt destul de elaborate. Ele sunt compuse dintr-un cod de district cu puncte cardinale și un număr de serie al subdistrictului – SE1 8SE, de exemplu – și pot fi un adevărat indicator al statutului social – unele coduri poștale sugerează pur și simplu „eleganță”.

6. NHS este sfânt (la fel și medicul tău de familie)

Există câteva lucruri obositoare, dar foarte importante pe care trebuie să le rezolvi la sosire: Înregistrarea la medicul generalist local, sau medicul de familie, este una dintre ele. Și cum te descurci? Odată ce ai o adresă și o dovadă de reședință, caută un cabinet din zona ta poștală folosind indexul Sistemului Național de Sănătate (NHS) și apoi înregistrează-te. Gata – nu a fost chiar așa de rău, nu-i așa?

7. Vino pregătit întotdeauna

Deși Londra primește mai puține precipitații pe an decât Milano sau Barcelona (greu de crezut, dar adevărat!), acestea sunt răspândite pe mai multe zile ploioase, motiv pentru care ai impresia că plouă constant. Asigură-te că împachetezi îmbrăcăminte impermeabilă, o umbrelă, precum și jachete calde pentru zilele reci.

8. Pregătește documentele necesare pentru angajare

Dacă te muți la Londra ca student, probabil că școala sau universitatea ți-a trimis un pachet de bun venit cu documentația privind pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a te înscrie sau să te ajute cu procesul de înregistrare. Lucrul în Regatul Unit necesită însă niște documente speciale: la sosirea în Londra, solicită un număr de asigurări naționale (National Insurance number) de la serviciile guvernamentale locale pentru a demara procedurile.

Mută-te în Londra și studiează cu noi. Nu vei regreta, îți promitem.Află mai multe
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Descoperă lumea și studiază o limbă în străinătate

Află mai multe